Slechts 21 procent vrouwen in technische functies in Nederlandse digitale sector

Dutch D&I in Digital Benchmark: diversiteit in de Nederlandse digitale sector voor het eerst gemeten

Slechts 21 procent van de technische functies in de Nederlandse sector wordt vervuld door een vrouw. Als het gaat om IT-operations daalt het aandeel vrouwen zelfs tot 13 procent. In leiderschapsposities is 30 procent vrouw en in de sector als geheel 38 procent. Dat zijn enkele uitkomsten van de Dutch D&I in Digital Benchmark, een initiatief waarmee diversiteit in de Nederlandse digitale sector voor het eerst in kaart is gebracht.

Veel bedrijven onderkennen het belang van diversiteit en inclusie (D&I). Maar gedetailleerde cijfers over diversiteit in de Nederlandse digitale sector waren er tot nu toe niet. Dat verandert met de eerste Dutch D&I in Digital Benchmark, een initiatief van Diversity Hero, de Taskforce Diversiteit & Inclusie van NLdigital en Techleap.nl in samenwerking met Booking.com en het ministerie EZK.

Voor de Dutch D&I in Digital Benchmark meldden veertig bedrijven zich aan om geanonimiseerde gegevens rondom D&I van hun bedrijf te delen en zij vertegenwoordigen bijna 30.000 medewerkers. Door de benchmark kunnen bedrijven zien waar ze staan ten opzichte van anderen binnen de digitale sector en hun eigen voortgang monitoren op het vlak van D&I. De Dutch D&I in Digital Benchmark wordt vandaag gelanceerd tijdens The Next Web Conferentie en zal voortaan jaarlijks verschijnen.

Meten is weten

Het doel van de Dutch D&I in Digital Benchmark is om een Nederlands tech-ecosysteem te ontwikkelen dat divers en inclusief is. Meer diversiteit in de techsector is niet alleen maatschappelijk van belang in het kader van gelijke kansen, maar is ook een randvoorwaarde voor bedrijven om succesvol te kunnen (blijven) groeien. De techsector kampt met ongekende personeelstekorten.

Om meetbaar diverser en inclusiever te worden en voortgang in kaart te brengen, moet je eerst weten waar je staat. Meten is weten, daarvan is de datagedreven digitale sector zich maar al te bewust. Het voorbeeld voor de Dutch D&I in Digital Benchmark vormt de Tech Talent Charter uit het Verenigd Koninkrijk. Deze is zes jaar geleden gelanceerd en er zijn inmiddels 650 bedrijven bij aangesloten. Tech Talent Charter heeft het Britse tech-ecosysteem meetbaar diverser gemaakt.

Mogelijke interventies

De Dutch D&I in Digital Benchmark daagt bedrijven uit om te streven naar de beleidsdoelstelling van 50 procent vrouwen in de ICT in 2030. Op het moment blijft het aandeel vrouwen in de digitale sector achter, zo blijkt uit de benchmark – zeker in technische rollen. De benchmark kijkt ook naar welke aspecten van D&I door organisaties daadwerkelijk worden gemeten. Want D&I gaat verder dan gender: je kunt ook kijken naar onder meer etniciteit, fysieke of mentale beperkingen en sociaaleconomische achtergrond.

Tot slot worden de mogelijke interventies van bedrijven om D&I te verbeteren in kaart gebracht en gemeten. Denk aan het aanname- en promotiebeleid, mentorprogramma’s en training over onbewuste vooroordelen. Zo blijkt uit de eerste benchmarkt dat 36 procent van de managers in de digitale sector D&I-doelen moeten behalen en dat 72 procent van de bedrijven mensen uit ondergerepresenteerde groepen betrekt bij het aannemen van nieuw personeel.

Gezamenlijk D&I verbeteren en versnellen

Niet alle Nederlandse digitale bedrijven bleken bij het opstellen van de benchmark bereid om cijfers over D&I te delen. Sommige bedrijven beriepen zich op juridische beperkingen. Andere bleken nog geen D&I-cijfers te meten, of niet te weten hoe dat moet. De eerste Dutch D&I in Digital Benchmark moet dan ook gezien worden als het begin van een beweging. De bedoeling is dat steeds meer bedrijven zich aansluiten, cijfers delen, van elkaar leren en best practices uitwisselen. Kortom, serieus aan de slag gaan met D&I.

Het Dutch D&I in Digital Benchmarkrapport wordt vandaag gelanceerd bij The Next Web Conferentie door Gillian Tans (oprichter Diversity Hero) en Terence Guiamo (Global Director Inclusion, Diversity & Belonging Just Eat Takeaway.com). Vervolgens vindt een besloten rondetafelgesprek plaats met D&I-leiders uit de digitale sector. Zij gaan kijken hoe de sector gezamenlijk aan de slag kan om D&I te verbeteren en versnellen. Want de data zijn er – nu is het tijd voor actie.

Jaarlijkse Dutch D&I in Digital Benchmark

Het Dutch D&I in Digital rapport is het allereerste in-company D&I data rapport van Nederland. Met dit rapport helpen we organisaties bij het monitoren van de voortgang rondom D&I. Wil jij je ook aansluiten bij de Dutch D&I in Digital Benchmark? Meld je aan voor 2023.

Het laaste nieuws

Alles wat je moet weten over International Women’s Day

Vandaag is het International Women’s Day! Op deze dag vieren we de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen en vragen we wereldwijd aandacht voor gendergelijkheid. Want dat is nog steeds hard nodig.

DEI-scan: In 15 minuten je sterke punten en kansen in beeld

Diverse Leaders in Tech (DLiT) lanceert de allereerste DEI-benchmark voor de Europese tech industrie. Ontdek hoe jouw tech-bedrijf scoort op diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI) én hoe je vooruitgang kunt boeken.

Gratis online training ‘Het nieuwe werven en selecteren’

Deze week stond het Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie op de agenda van de Eerste Kamer. Als deze nieuwe wet van kracht is, moeten werkgevers met meer dan 25 werknemers een werkwijze voor objectief werven en selecteren vastleggen. Volg gratis de online training.