Equal Pay Day: vanaf vandaag werken vrouwen voor niets

Het is Equal Pay Day. Vanaf vandaag werken vrouwen de rest van het jaar symbolisch voor niets. Hoe dit kan? Mannen verdienen nog steeds zo’n 14 procent meer dan vrouwen. Structurele aandacht voor dit onderwerp is dus nodig.

Omdat vrouwen gemiddeld zo’n 14 procent minder verdienen dan mannen, lopen ze in een werkend leven dus gemiddeld 300.000 euro mis. Dat vertaalt zich op jaarbasis in zeven weken onbetaald werk.

Pay Transparency Directive: zo helpt deze wet de loonkloof dichten

De Europese Raad gaat de ongelijkheid te lijf met de Pay Transparency Directive: een wet die bedrijven verplicht om hun salarissen openbaar te maken. Begin je hier snel mee? Dan draagt het bij aan de reputatie van je bedrijf en voorkom je juridische problemen.

Zo pak je de loonkloof in jouw organisatie aan

Wat kun je er zelf binnen je organisatie aan doen om de loonkloof aan te pakken. Hier een aantal tips:

  • Zorg voor een eerlijke inschaling;
  • Wees transparant;
  • Wees je bewust van vooroordelen;
  • Maak doorgroeien voor iedereen mogelijk;
  • Maak ook secundaire arbeidsvoorwaarden gelijk;
  • Zorg voor een inclusieve cultuur.

Whitepaper

Wil je meer weten over de loonkloof in Nederland en hoe de Pay Transparency Directive deze kloof moet helpen dichten? Download dan onze whitepaper voor meer informatie en praktische tips.

Het laatste nieuws

Vierdaagse werkweek voor AFAS-medewerkers

Vanaf 1 januari 2025 voert AFAS Software voor alle medewerkers een vierdaagse werkweek in. De arbeidsvoorwaarden blijven gelijk. Op de vrijdagen gaat het kantoor dicht en heeft iedereen een ontwikkeldag.

Nieuwe Inclusive30: leiders die BV Nederland echt inclusiever maken

Voor het vierde jaar op rij heeft MT/Sprout een lijst gepresenteerd van 30 personen die het bedrijfsleven aantoonbaar diverser, inclusiever en gelijkwaardiger maken.

Kick-off derde editie Werkgroep DEI

Deze week was de kick-off van de derde editie van de Werkgroep DEI. Een nieuwe groep bedrijven gaat actief aan de slag met het bouwen aan een inclusieve en diverse organisatie.