Taskforce Diversiteit & Inclusie

Whitepaper: Zo verklein je de loonkloof in jouw bedrijf

In Nederland verdienen vrouwen 14,2 procent minder dan mannen. De Europese Raad gaat deze ongelijkheid te lijf met de Pay Transparency Directive: een wet die bedrijven verplicht hun salarissen openbaar te maken. Hoe werkt deze wet precies en wat kun jij als werkgever alvast doen om de loonkloof van je bedrijf aan te pakken? We schreven er een whitepaper over.

‘Onverklaarbare loonkloof’ verklaard

Ongelijkheid aan de top wordt vaak genoemd als oorzaak van de loonkloof. Dit is niet de enige factor. Ook bij hetzelfde werk verdienen vrouwen namelijk minder dan mannen. Gemiddeld is dit 6 procent. Dit noemen we de onverklaarbare loonkloof.

Vrouwen werken vaker in sectoren waar minder geld wordt verdiend. Bijvoorbeeld het onderwijs of de zorg. Dit zou dan te verklaren zijn. Maar als iets verklaarbaar is, dan betekent dat natuurlijk niet dat het eerlijk is.

Pay Transparency Directive

In maart 2021 kwam de Europese Raad met een nieuwe set aan regels: de Pay Transparency Directive. In maart 2023 is het wetsvoorstel aangenomen. Volgens deze wet moeten EU-bedrijven laten zien wat ze mannen en vrouwen betalen voor hetzelfde werk. Is het loonverschil hoger dan 5 procent? Dan moeten ze meteen actie ondernemen, anders volgt er een boete. Er zijn nog meer regels om de positie van werknemers te verstevigen. Lees deze in de whitepaper.

De richtlijn is per 17 mei officieel als EU-regel opgenomen. Alle landen in de EU moeten deze regel voor 7 juni 2026 in hun eigen wetten hebben opgenomen.

Hoe weet je of jouw organisatie een loonkloof heeft?

Driekwart van de werkgevers denkt niet te maken te hebben met een loonkloof, terwijl dit in de praktijk wel regelmatig zo is. De loonkloof komt dus ook vaak niet voort uit kwade wil, maar uit gebrek aan kennis. Ga dus op onderzoek uit en analyseer de mogelijkheden en salarissen van mannen en vrouwen binnen jouw organisatie. In de whitepaper staat hoe je dit kunt doen.

Wil je meer informatie hierover lezen en tips hoe je de loonkloof in jouw organisatie kunt dichten? Vul dan onderstaand formulier* in en ontvang de whitepaper ‘Mind the gap: zo verklein je de loonkloof in jouw bedrijf’.

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  • *Na invullen van dit formulier ontvang je nog één opvolgmail met meer informatie over de Taskforce Diversiteit & Inclusie. 

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Vrouwen zijn niet de enigen die te maken hebben met ongelijke beloning. Het is dus belangrijk om op brede schaal bezig te zijn met diversiteit en inclusie. Wil je diversiteit en inclusie echt op de agenda zetten? We helpen je met een uitgebreide kennisbank. Wil je een keer sparren over hoe jouw bedrijf inclusiever kan worden? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

MT/Sprout

Het dichten van de loonkloof: wat we kunnen leren van de IJslandse methode

Wat kunnen bedrijven leren van de IJslandse methode voor gelijke beloning? MT/Sprout schreef er een artikel over.
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Hoe dicht je de loonkloof in jouw organisatie?

De loonkloof is een hardnekkig probleem. Hoewel het Recht op Gelijke Beloning in Europa al sinds 1957 van kracht is, verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen – óók voor…
Europese Raad

Transparantie overbrugt de loonkloof

In de strijd voor gelijke beloning voor mannen en vrouwen komt de Europese Unie met nieuwe regelgeving rondom loontransparantie.