MT/Sprout

Waarom ze bij ASML innoveren met autisten en ADHD’ers

Hightechbedrijf ASML maakt voor hun innovatiekracht gebruik van mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Voordeel hiervan is dat zij bovengemiddeld presteren in analytisch denken, logica en creativiteit.

Neurodiversiteit

Het is inmiddels tot de meeste bedrijven doorgedrongen dat een divers team goed is voor innovatie en creativiteit. Toch is het nog altijd niet vanzelfsprekend dat er in een team neurodiverse mensen werken; mensen met bijvoorbeeld ADHD en dyslexie.

Bij ASML werken ze bewust wél met deze groep mensen. Eén van die medewerkers is Arnout Nederpelt, bedrijfsanalist bij ASML. Hij is zowel hoogbegaafd, als autistisch en had moeite met solliciteren. Hij kwam vaak niet verder dan de eerste ronde van het sollicitatiegesprek. Uiteindelijk is hij aan de slag gegaan bij ASML en heeft hier op verschillende afdelingen gewerkt.

Geschat wordt dat 10 tot 20 procent van de wereldbevolking neurodivergent (neurologische stoornissen zoals ADHD, dyslexie) is. Bij ASML is dit percentage werknemers met tenminste één type neurodiversiteit een stuk hoger volgens Nederpelt.

Sterke punten

ASML waardeert neurodiverse mensen vanwege hun andere manier van denken. Ze zijn vaak beter dan gemiddeld in analytisch denken, logica en creativiteit. Dat is wat ze nu juist nodig hebben bij ASML.

Om hier meer bewustzijn voor te creëren hebben ze een netwerk opgericht, ‘Atypical’. Dit netwerk brengt neurodiverse mensen samen, zodat ze zich meer begrepen voelen en contact kunnen maken met anderen. Maar soms weten werknemers zelf niet dat ze neurodivergent zijn en dan werkt zo’n netwerk ook om het bewustzijn te verhogen.

Wij willen het juist vieren en mensen helpen beseffen dat het net zo ‘normaal’ is als linkshandig zijn.

Arnout Nederpelt, bedrijfsanalist, ASML

Betrekken bij plannen

Wat ook helpt volgens Nederpelt is dat het Atypical-netwerk van ASML betrokken wordt bij verschillende plannen. Zo mocht er worden meegedacht over het ontwerp van nieuwe kantoorgebouwen. Hieruit zijn bijvoorbeeld de ‘oplaadkamers’ ontstaan. Dit zijn rustige ruimtes waar mensen bij kunnen komen van een drukke kantooromgeving. Zo kan iedereen zichzelf zijn op het werk.

Over het artikel

Dit artikel verscheen in augustus 2022 in MT/Sprout en is geschreven door Donovan van Heuven.

Gerelateerde artikelen

FD

Ruim babyverlof in de strijd om talent

Steeds meer consultancybureaus introduceren ruime en volledig doorbetaalde verlofregelingen voor jonge ouders. Ze hopen zo als werkgever een streepje voor te krijgen op de krappe arbeidsmarkt. Tegelijkertijd dragen ze bij…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Werkgroepbijeenkomst #6: Aan de slag met het D&I-plan

Tijdens de zesde bijeenkomst van de Werkgroep D&I werken de deelnemende ICT-bedrijven hun eigen D&I-strategie verder uit. Hoe verbind je concrete acties aan zo’n omvattend plan?
AD

De zeven extra vinkjes

Psycholoog Thijs Launspach vindt dat we vaker moeten praten over ongelijkheid en privilege. De zeven vinkjes die auteur Joris Luyendijk in zijn bestseller op een rij zette, vindt Launspach daarvoor…