MT/Sprout

Waarom ze bij ASML innoveren met autisten en ADHD’ers

Hightechbedrijf ASML maakt voor hun innovatiekracht gebruik van mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Voordeel hiervan is dat zij bovengemiddeld presteren in analytisch denken, logica en creativiteit.

Neurodiversiteit

Het is inmiddels tot de meeste bedrijven doorgedrongen dat een divers team goed is voor innovatie en creativiteit. Toch is het nog altijd niet vanzelfsprekend dat er in een team neurodiverse mensen werken; mensen met bijvoorbeeld ADHD en dyslexie.

Bij ASML werken ze bewust wél met deze groep mensen. Eén van die medewerkers is Arnout Nederpelt, bedrijfsanalist bij ASML. Hij is zowel hoogbegaafd, als autistisch en had moeite met solliciteren. Hij kwam vaak niet verder dan de eerste ronde van het sollicitatiegesprek. Uiteindelijk is hij aan de slag gegaan bij ASML en heeft hier op verschillende afdelingen gewerkt.

Geschat wordt dat 10 tot 20 procent van de wereldbevolking neurodivergent (neurologische stoornissen zoals ADHD, dyslexie) is. Bij ASML is dit percentage werknemers met tenminste één type neurodiversiteit een stuk hoger volgens Nederpelt.

Sterke punten

ASML waardeert neurodiverse mensen vanwege hun andere manier van denken. Ze zijn vaak beter dan gemiddeld in analytisch denken, logica en creativiteit. Dat is wat ze nu juist nodig hebben bij ASML.

Om hier meer bewustzijn voor te creëren hebben ze een netwerk opgericht, ‘Atypical’. Dit netwerk brengt neurodiverse mensen samen, zodat ze zich meer begrepen voelen en contact kunnen maken met anderen. Maar soms weten werknemers zelf niet dat ze neurodivergent zijn en dan werkt zo’n netwerk ook om het bewustzijn te verhogen.

Wij willen het juist vieren en mensen helpen beseffen dat het net zo ‘normaal’ is als linkshandig zijn.

Arnout Nederpelt, bedrijfsanalist, ASML

Betrekken bij plannen

Wat ook helpt volgens Nederpelt is dat het Atypical-netwerk van ASML betrokken wordt bij verschillende plannen. Zo mocht er worden meegedacht over het ontwerp van nieuwe kantoorgebouwen. Hieruit zijn bijvoorbeeld de ‘oplaadkamers’ ontstaan. Dit zijn rustige ruimtes waar mensen bij kunnen komen van een drukke kantooromgeving. Zo kan iedereen zichzelf zijn op het werk.

Over het artikel

Dit artikel verscheen in augustus 2022 in MT/Sprout en is geschreven door Donovan van Heuven.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Waarom is meer diversiteit in de IT belangrijk? 7 redenen:

Veel IT-bedrijven willen de diversiteit in hun organisatie vergroten. Het aandeel vrouwen in onze sector lag in 2019 op 18 procent. Dat willen we vergroten naar 50 procent in 2030.…
Harvard Business Review

Micro-bevestigingen tegen micro-agressie

Werknemers die tot een minderheid behoren, hebben vaak te maken met micro-agressies op de werkvloer. Deze subtiele negatieve acties hebben effect op iemands prestaties en welzijn. Onderzoekers hebben een tegengif…
MT/Sprout

Micro-interventie bij micro-agressie

Micro-agressie is een wijdverspreid fenomeen op de werkvloer, maar blijft vaak onder de radar. De oplossing ligt in een combinatie van inclusief werkgeverschap en micro-interventies.