Raad keurt EU-wetgeving goed voor genderevenwicht in top bedrijven

Er moet een gelijkmatigere vertegenwoordiging komen van mannen en vrouwen in de raden van commissarissen van Europese beursgenoteerde bedrijven. De Europese Raad heeft hiervoor een EU-wetgeving goedgekeurd.

Richtlijn Women on Company Board

In 2026 moet volgens de richtlijn minstens 40 procent van de functies van raden van commissarissen in beursgenoteerde bedrijven worden ingevuld door leden van het ondervertegenwoordigde geslacht. Bedrijven moeten jaarlijks rapporteren over de samenstelling van de top en hoe ze hun doelstelling gaan bereiken.

Ingroeiquotum en streefcijferregeling

In Nederland geldt vanaf 1 januari 2022 de wet ‘Evenwichtiger maken van de verhouding van mannen en vrouwen in de raad van commissarissen en raad van bestuur’. Dit bestaat uit:

  • Ingroeiquotum (nieuwe benoeming moet bijdragen aan gelijkere man-vrouwverhouding) voor beursgenoteerde bedrijven in NL (ongeveer 100).
  • Streefcijferregeling en transparantieverplichting voor de ‘grote’ vennootschappen in NL (5000).

Uitzonderingsclausule

Er is binnen de richtlijn ‘Women on Company Boards’ een uitzonderingsclausule, waarin lidstaten de ruimte krijgen om vergelijkbare wetgeving te behouden (als die maatregelen net zo effectief zijn) en zo de EU-richtlijn kunnen opschorten. Als ze maar hetzelfde doel nastreven: het evenwichtiger maken van de man-vrouwverhouding in de top van bedrijven. Wil Nederland zich beroepen op de uitzonderingsbepaling, dan moeten ze dit aangeven binnen de implementatietermijn van twee jaar (na publicatie van de richtlijn).

Over dit artikel

Dit artikel is op 19 oktober 2022 verschenen op de website van de SER (Sociaal-Economische Raad).

Gerelateerde artikelen

Workplace Pride

LGBTIQ+-inclusie in 2022

Steeds meer bedrijven en instellingen houden rekening met maatschappelijke ontwikkelingen en werken aan diversiteit en inclusie. Onderdeel van deze trend is dat organisaties zich vaker sterk maken voor LGBTIQ+-inclusie, blijkt…
Independent

Bondgenoten voor gendergelijkheid

Veel mannen denken dat ze actieve bondgenoten zijn voor gendergelijkheid op de werkvloer, maar uit onderzoek blijkt dat hun vrouwelijke collega’s dat heel anders zien.
PQR
Frontrunner

Social return: diversiteit op de werkvloer

Met Social Return wil PQR mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek geven binnen de organisatie. Dit zorgt voor een diversere werkvloer en een betere afspiegeling van de samenleving.