Raad keurt EU-wetgeving goed voor genderevenwicht in top bedrijven

Er moet een gelijkmatigere vertegenwoordiging komen van mannen en vrouwen in de raden van commissarissen van Europese beursgenoteerde bedrijven. De Europese Raad heeft hiervoor een EU-wetgeving goedgekeurd.

Richtlijn Women on Company Board

In 2026 moet volgens de richtlijn minstens 40 procent van de functies van raden van commissarissen in beursgenoteerde bedrijven worden ingevuld door leden van het ondervertegenwoordigde geslacht. Bedrijven moeten jaarlijks rapporteren over de samenstelling van de top en hoe ze hun doelstelling gaan bereiken.

Ingroeiquotum en streefcijferregeling

In Nederland geldt vanaf 1 januari 2022 de wet ‘Evenwichtiger maken van de verhouding van mannen en vrouwen in de raad van commissarissen en raad van bestuur’. Dit bestaat uit:

  • Ingroeiquotum (nieuwe benoeming moet bijdragen aan gelijkere man-vrouwverhouding) voor beursgenoteerde bedrijven in NL (ongeveer 100).
  • Streefcijferregeling en transparantieverplichting voor de ‘grote’ vennootschappen in NL (5000).

Uitzonderingsclausule

Er is binnen de richtlijn ‘Women on Company Boards’ een uitzonderingsclausule, waarin lidstaten de ruimte krijgen om vergelijkbare wetgeving te behouden (als die maatregelen net zo effectief zijn) en zo de EU-richtlijn kunnen opschorten. Als ze maar hetzelfde doel nastreven: het evenwichtiger maken van de man-vrouwverhouding in de top van bedrijven. Wil Nederland zich beroepen op de uitzonderingsbepaling, dan moeten ze dit aangeven binnen de implementatietermijn van twee jaar (na publicatie van de richtlijn).

Over dit artikel

Dit artikel is op 19 oktober 2022 verschenen op de website van de SER (Sociaal-Economische Raad).

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

It’s a wrap: terugblik tweede editie Werkgroep D&I

De tweede editie van de Werkgroep Diversiteit & Inclusie van de Taskforce D&I is afgerond. We blikken met de deelnemers terug op de geleerde lessen.
MT/Sprout

Signalen van het werken in een mannenorganisatie

Het aandeel vrouwen in leidinggevende posities groeit langzaam, maar nog steeds staan tegenover elke 'topvrouw' zes mannen. Marguerite Soeteman-Reijnen bespreekt in dit artikel vier signalen die een mannenorganisatie kenmerken.
Harvard Business Review

Inclusief… of alleen divers?

Besturen worden steeds diverser, maar alleen de aanwezigheid van meer vrouwen en mensen van verschillende culturele achtergronden maakt een bestuur niet automatisch inclusief. Daarom stelden onderzoekers vijf strategieën op om…