Independent

Bondgenoten voor gendergelijkheid

Veel mannen denken dat ze actieve bondgenoten zijn voor gendergelijkheid op de werkvloer, maar uit onderzoek blijkt dat hun vrouwelijke collega’s dat heel anders zien.

Uit een grootscheepse enquête onder 1150 werknemers van middelgrote Amerikaanse bedrijven, bleek dit najaar dat mannelijke werknemers de stand van zaken rondom diversiteit en gendergelijkheid (en hun eigen bijdrage daaraan) veel positiever inschatten dan vrouwelijke werknemers.

Cijfers liegen niet

Zo schat 77 procent van de mannelijke respondenten in dat mannelijke leiders in hun organisatie zich actief inzetten voor gendergelijkheid, terwijl 45 procent van de vrouwelijke respondenten daar zo over denkt. (Overigens denkt slechts 51 procent van de mannen en 28 procent van de vrouwen dat mannen in operationeel management zich actief inzetten voor dit onderwerp.)

Trainen werkt

Het onderzoek suggereert dat bondgenootschap-trainingen een verschil kunnen maken; mannelijke werknemers die zo’n training gevolgd hebben, zijn zich twee tot drie keer vaker bewust van beperkende gendervooroordelen op de werkvloer. De vraag is wel hoe organisaties ervoor kunnen zorgen dat werknemers deze trainingen ook echt volgen. Want hoewel de helft van de respondenten op de hoogte was van het bestaan van de trainingen, heeft maar een vijfde van hen deelgenomen.

Prioriteiten stellen voor gendergelijkheid

Wetenschappers raden organisaties aan bondgenootschap aan te merken als belangrijke bedrijfswaarde en prioriteit. Dat kan bijvoorbeeld door het topmanagement zich uit te laten spreken, middelen en trainingen beschikbaar stellen voor werknemers en een community te starten waarin werknemers ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen steunen.

Eerder verscheen er op onze website een artikel over het belang van (mannelijke) bondgenoten met tips voor mannen als rol van bondgenoot voor gendergelijkheid.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Diversiteit & Inclusie: het belang van (mannelijke) bondgenoten

In dit artikel bespreken we het creëren van betrokkenheid bij D&I door de hele organisatie – ook bij mannelijke en witte collega’s. Succesvolle techbedrijven en experts delen praktische tips en…
Harvard Business Review

Mannen, wees een echte bondgenoot

Mannen zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd voor gendergelijkheid op de werkvloer. Maar om niet ongemerkt verstrikt te raken in eigen belang
Dell Technologies

De kracht van diversiteit

Het afgelopen jaar stond in het teken van doelgerichte acties, gericht op de aanpak van maatschappelijke issues en het creëren van een dieper gevoel van verbondenheid binnen Dell Technologies. Wat…