Forbes

Problematische vooroordelen over accenten

Accenten hinten niet alleen op het gebied waar iemand is opgegroeid, maar beïnvloeden ook hoe we iemands karakter en vaardigheden inschatten. Mensen zijn bijvoorbeeld minder geneigd om iemand voor te dragen voor een promotie als diegene een ‘vreemd’ accent heeft. Gelukkig zijn er een aantal dingen die bedrijven kunnen doen om dit soort discriminatie te voorkomen.

Accenten spelen een belangrijke rol in hoe mensen iemands socio-economische status inschatten. Uit grootschalig onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bleek dat het zogenaamde ‘BBC Engels-accent’ (dat slechts 10% van de Britse bevolking heeft) in hoog aanzien staat, terwijl er wordt neergekeken op accenten uit steden als Liverpool en Manchester en accenten van mensen met een andere culturele achtergrond. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat de helft van de ondervraagden weleens bespot is met diens accent. Van de ondervraagden in een senior managementrol bleek 21% bang dat hun accent hun carrièrekansen negatief zou beïnvloeden.

Bewustzijn kweken

Met deze kennis indachtig is het niet meer dan logisch dat het voorkomen van discriminatie op basis van accenten onderdeel zou moeten zijn van het creëren van een diverse en inclusieve werkcultuur. De onderzoekers stelden een reeks aanbevelingen op voor werkgevers en HR-afdelingen:

  • Beschouw (onbewuste) vooroordelen over accenten als een diversiteits-issue en maak het onderdeel van het diversiteitsbeleid.
  • Bedenk hoe jij professionaliteit vindt ‘klinken’ en wees je bewust van eigen vooroordelen en de heersende norm.
  • Wees alert op ‘grapjes’ over accenten tussen collega’s, ook in sociale settings – dit beïnvloedt namelijk of werknemers zich onderdeel van de groep (en de organisatie) voelen.
  • Kweek bewustzijn binnen de organisatie – onderzoekers denken dat alleen al het delen van informatie over onbewuste vooroordelen over accenten de vooroordelen kan verminderen.

Over het artikel

‘‘New Report Reveals The Pervasiveness Of Accent Biases At Work’ werd onderzocht en geschreven door Adi Gaskell voor Forbes

Gerelateerde artikelen

WOMEN Inc.

Rapport AI, gender en de arbeidsmarkt

WOMEN Inc. heeft een verkennend onderzoek gedaan naar de kansen en risico’s van Artificial Intelligence voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Ze hebben gesproken met meerdere HR-experts.
Forbes

Neurodiversiteit en inclusief werven van medewerkers

Het gebrek aan kennis van neurodiversiteit zorgt dat bedrijven een grote groep getalenteerde mensen over het hoofd ziet. Hoog tijd om het tij te keren en een inclusieve sollicitatieprocedure te…
Monsterboard

The Future of Work 2022: Meer ruimte voor diversiteit en inclusie

In een wereld die nog steeds is overgeleverd aan pandemie-gerelateerde verstoringen, lijkt het erop dat werkgevers en kandidaten ook in 2022 te maken krijgen met grote uitdagingen. Hoe zorg je…