Monsterboard

The Future of Work 2022: Meer ruimte voor diversiteit en inclusie

In een wereld die nog steeds is overgeleverd aan pandemie-gerelateerde verstoringen, lijkt het erop dat werkgevers en kandidaten ook in 2022 te maken krijgen met grote uitdagingen. Het goede nieuws: er is meer ruimte voor initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie.

Maar liefst 93% van de werkgevers wil dit jaar nieuw personeel in dienst nemen. Maar door de afname van het aantal actieve werkzoekenden is het steeds moeilijker om talentvolle kandidaten te vinden, aan te trekken en te behouden.

Voorzichtig optimisme

De jaarlijkse wereldwijde enquête The Future of Work, uitgevoerd door Monsterboard, onderzoekt onderwerpen die in het komende jaar van invloed zullen zijn op recruiters en kandidaten: wervingsvooruitzichten, concurrentie, en diversiteit, gelijkheid en inclusie. Het onderzoeksrapport laat zien dat er, ondanks de aanhoudende onzekerheid, reden is voor optimisme en hoop op meer gevulde vacatures en betere werkomstandigheden. Als werkgevers en werkzoekenden tenminste op dezelfde golflengte kunnen komen…

Verhoogde concurrentie

Praktisch alle werkgevers hebben moeite met het vinden van kandidaten vanwege de ‘skills gap’ en 29% is het ermee eens dat deze kloof is gegroeid in vergelijking met een jaar geleden. Ook waar het gaat om de balans tussen werk en privé, wordt het steeds moeilijker de prioriteiten van kandidaten en werkgevers op elkaar af te stemmen. De verhoogde concurrentie zorgt bovendien voor een constante strijd om talent en een verhoogde druk op bedrijven om concurrerend te blijven, onder meer wat betreft salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Diversiteit, gelijkheid en inclusie

Het plannen van nieuwe initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) kreeg in 2020 – 2021 hoge prioriteit onder werkgevers, dankzij de wereldwijde roep om sociale rechtvaardigheid. Werkgevers werkten hard om bewustzijn te creëren en gingen de planningsfasen van hun DEI-agenda’s in. Uit de enquête van dit jaar blijkt dat er sprake is van een verschuiving in de richting van implementatie. Bijna 4 op de 10 werkgevers noemen de noodzaak om een divers personeelsbestand op te bouwen als hun hoogste DEI-prioriteit.

Als kandidaten zich richten op dat wat voor hen de meeste betekenis heeft, hebben ze een goede kans om de juiste baan te vinden.

Scott Gutz, chief executive officer, Monsterboard

Het heft in handen

Werkzoekenden hebben het heft in handen, maar realiseren zich dat misschien niet. Van de actieve werkzoekenden zegt 26% weinig vertrouwen te hebben in het vinden van de juiste baan, terwijl ongeveer een kwart van de kandidaten zegt sceptisch te zijn over de beloften van werkgevers.

Over dit rapport

Wat hebben wereldwijde werkzoekenden en recruiters nog meer te zeggen? Bekijk het volledige rapport the Future of Work. Bron van dit artikel is de website van Monsterboard.

Gerelateerde artikelen

McKinsey & Company

De zoektocht naar divers techtalent

Er is enorm veel divers techtalent te vinden… als bedrijven hun aanpak maar verbreden. McKinsey ontwikkelde een stappenplan om bedrijven te helpen de tech-talentenvijver te vinden.
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Hoe zorg je voor inclusieve werving en selectie?

Hoe richt je HR-beleid in om meer vrouwen en minderheden binnen te halen én te behouden? Succesvolle techbedrijven delen praktische tips en best practices.
AG Connect

Best practice Ordina: omgaan met neurodivergente werknemers

Neurodivergente werknemers worden vaak als anders gezien en voelen zich hierdoor minder thuis in een organisatie. Hoe kun je hier als werkgever mee omgaan en waar moet je rekening mee…