Harvard Business Review

Micro-bevestigingen tegen micro-agressie

Werknemers die tot een minderheid behoren, hebben vaak te maken met micro-agressies op de werkvloer. Deze subtiele negatieve acties hebben effect op iemands prestaties en welzijn. Onderzoekers hebben een tegengif bedacht: micro-bevestigingen.

Mensen uit groepen die ondervertegenwoordigd zijn of ondergewaardeerd worden, ervaren regelmatig micro-agressies en andere vormen van discriminatie. Ze krijgen minder complimenten op school en leraren hebben lagere verwachtingen. Later zet dit door op de werkvloer: uit onderzoek blijkt dat werknemers uit gemarginaliseerde groepen gemiddeld langer moeten wachten voordat ze leidinggevende posities krijgen (als ze die al krijgen), een minder goede band hebben met hun leidinggevenden en meer last van stress en zelfs gezondheidsklachten hebben.

Kleine positieve acties

Micro-bevestigingen kunnen helpen de schadelijke gevolgen van micro-agressies teniet te doen. Net als micro-agressies gaat het om subtiele acties, woorden of gebaren. Denk hierbij aan een oprecht compliment, aanmoedigende feedback of simpelweg het erkennen dat er een micro-agressie heeft plaatsgevonden. Collega’s zullen zich meer betrokken, prettiger en gezonder voelen.

Vijf micro-bevestigingen

De volgende vijf micro-bevestigingen lijken misschien ‘gewoon’ beleefd, maar het is goed om in je achterhoofd te houden dat werknemers uit gemarginaliseerde groepen ze minder vaak te horen krijgen.

 1. Erken iemands aanwezigheid
  Vrouwen van alle achtergronden en mannen van kleur krijgen vaak een lagere status toegekend. Als ze een kamer binnenkomen of wat zeggen, worden ze vaker genegeerd of onderbroken. De micro-bevestiging: groet diegene en toon interesse.
 2. Heb oog voor iemands identiteit
  Mensen hebben vaak verschillende identiteiten, bijvoorbeeld: vrouw, senior, LGBTQ+, CEO. Ga niet uit van je eigen aannames en wees bereid om wat nieuws te leren. Gebruik de namen en voornaamwoorden waar collega’s de voorkeur aan geven.
 3. Uit je waardering
  Als een collega een belangrijke bijdrage heeft geleverd, deel dat dan met andere collega’s. Zo maak je duidelijk dat ieders perspectief welkom is en waardering verdient. Doe dit niet alleen bij collega’s die op je lijken.
 4. Hanteer hoge standaarden
  Mensen uit ondervertegenwoordigde groepen krijgen vaak op subtiele wijze te maken met lagere standaarden. Denk aan taken op een lager niveau, feedback op basis van stereotypen en micromanagement. Of ze krijgen juist complimenten gebaseerd op lage verwachtingen, bijvoorbeeld over dat ze zo goed Nederlands spreken. Heb in plaats daarvan hoge verwachtingen en geef moeilijke opdrachten ook aan werknemers uit gemarginaliseerde groepen.
 5. Bevestig leiderschapspotentie
  Mensen betwisten vaker de vermogens en besluiten van leiders die niet, zoals de meerderheid, wit en man zijn. Deze leiders krijgen minder kansen zich te ontwikkelen. Het helpt om je vertrouwen in hen uit te spreken, hun uitdagingen te erkennen en ze voor te stellen aan hooggeplaatste personen in de organisatie.

Over het artikel

‘An Antidote to Microaggressions? Microvalidations’ werd onderzocht en geschreven door Laura Morgan Roberts, Megan Grayson en Brook Dennard Rosser voor Harvard Business Review.

Gerelateerde artikelen

MT/Sprout

Micro-interventie bij micro-agressie

Micro-agressie is een wijdverspreid fenomeen op de werkvloer, maar blijft vaak onder de radar. De oplossing ligt in een combinatie van inclusief werkgeverschap en micro-interventies.
Harvard Business Review

Zo ga je om met micro-agressie

In een onderzoek naar of en hoe vrouwelijke leiders in STEM micro-agressie ervaren, ontdekten wetenschappers dat omstanders een belangrijke rol kunnen spelen. Zij onderscheiden drie manieren waarop je een verschil…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Een veilige werkcultuur is méér dan een protocol

Het tegengaan van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer is één van de grote uitdagingen van deze tijd. Hoe ga je hier als organisatie mee aan de slag?