Harvard Business Review

Mannen, wees een echte bondgenoot

Mannen zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd voor gendergelijkheid op de werkvloer. Maar om niet ongemerkt verstrikt te raken in eigen belang of de kans om de held te spelen, moeten ze zich wel committeren aan concrete acties en resultaten.

Door openlijk en publiekelijk gendergelijkheid te ondersteunen, dragen mannen bij aan systemische verbetering. Mannelijke betrokkenheid is zelfs essentieel voor het bereiken van gendergelijkheid, blijkt uit onderzoek van de Boston Consulting Group. Als mannelijke werknemers actief betrokken zijn bij diversiteits- en inclusie-initiatieven hebben mannelijke én vrouwelijke werknemers een meer positieve indruk van de vooruitgang binnen een bedrijf.

Belangrijke valkuilen

Het risico bestaat dat mannen verstrikt raken in een zichzelf op de borst kloppende, oppervlakkige of kortzichtige rol. Er zijn vier belangrijke valkuilen voor mannen die zich bondgenoot in de strijd voor gendergelijkheid noemen:

  • Misleidende motivatie – sommige mannen doen zich voor als bondgenoot om indruk te maken of om niet voor seksist te worden versleten. Of ze willen zich inzetten omdat ze zich zorgen maken over één vrouw (hun partner, vriendin of dochter) en begrijpen daardoor niet dat het doel is om systemische verandering te bereiken.
  • De onweerstaanbare lokroep van heroïsche mannelijkheid – wanneer mannen hun bondgenootschap ten onrechte beschouwen als een kans om voor prins op het witte paard te spelen, versterkt het juist de ongelijkwaardige dynamiek waarin vrouwen gered zouden moeten worden.
  • Zelfbescherming – dit gaat over mannen die zichzelf bondgenoot noemen om te vermijden dat hun eigen gedrag onder de loep wordt genomen. Echt bondgenootschap begint juist met kritisch naar jezelf kijken.
  • Zelfoverschatting – uit onderzoek blijkt dat mensen die achtergestelde groepen willen helpen het vaak al heel wat van zichzelf vinden als ze zo min mogelijk vooroordelen uitspreken, terwijl het juist draait om je actief uit te spreken voor die groep.

Constante betrokkenheid en actie

In plaats van zichzelf een bondgenoot te noemen, kunnen mannen beter andere mannen aanspreken op seksistisch gedrag en vrouwen actief ondersteunen door hen aan het woord te laten, aandacht voor hun ideeën te vragen, verschillen in salaris recht te trekken en hun cv’s op strategische momenten door te spelen. De strijd voor gelijkwaardigheid vereist constante betrokkenheid waarbij mannen openstaan voor feedback, reflectie en een open mindset houden. Echt bondgenootschap draait om luisteren, leren en actie ondernemen.

Over het artikel

‘Men, Stop Calling Yourselves Allies. Act Like One.’ werd onderzocht en geschreven door W. Brad Johnson en David G. Smith voor Harvard Business Review.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Diversiteit en Inclusie in de praktijk bij PQR

PQR is al 25 jaar lid van NLdigital en frontrunner van de Taskforce Diversiteit & inclusie. Het snelgroeiende IT-bedrijf uit Utrecht zet nieuwe strategiën in om vrouwen aan te trekken…
We Rise

Publiek/private samenwerking voor meer slagkracht

Door middel van een unieke samenwerking tussen publieke en private organisaties probeert We-Rise de Diversiteit en Inclusiviteit te vergoten. Doordat...
Kyndryl
Frontrunner

Diversiteit en Inclusie in de praktijk bij Kyndryl

Kyndryl groeit niet alleen als bedrijf en merk, maar ook op het gebied van D&I. Paul Creemer vertelt waarom het belangrijk is jezelf te kunnen zijn en over de kracht…