Harvard Business Review

Mannen, wees een echte bondgenoot

Mannen zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd voor gendergelijkheid op de werkvloer. Maar om niet ongemerkt verstrikt te raken in eigen belang of de kans om de held te spelen, moeten ze zich wel committeren aan concrete acties en resultaten.

Door openlijk en publiekelijk gendergelijkheid te ondersteunen, dragen mannen bij aan systemische verbetering. Mannelijke betrokkenheid is zelfs essentieel voor het bereiken van gendergelijkheid, blijkt uit onderzoek van de Boston Consulting Group. Als mannelijke werknemers actief betrokken zijn bij diversiteits- en inclusie-initiatieven hebben mannelijke én vrouwelijke werknemers een meer positieve indruk van de vooruitgang binnen een bedrijf.

Belangrijke valkuilen

Het risico bestaat dat mannen verstrikt raken in een zichzelf op de borst kloppende, oppervlakkige of kortzichtige rol. Er zijn vier belangrijke valkuilen voor mannen die zich bondgenoot in de strijd voor gendergelijkheid noemen:

  • Misleidende motivatie – sommige mannen doen zich voor als bondgenoot om indruk te maken of om niet voor seksist te worden versleten. Of ze willen zich inzetten omdat ze zich zorgen maken over één vrouw (hun partner, vriendin of dochter) en begrijpen daardoor niet dat het doel is om systemische verandering te bereiken.
  • De onweerstaanbare lokroep van heroïsche mannelijkheid – wanneer mannen hun bondgenootschap ten onrechte beschouwen als een kans om voor prins op het witte paard te spelen, versterkt het juist de ongelijkwaardige dynamiek waarin vrouwen gered zouden moeten worden.
  • Zelfbescherming – dit gaat over mannen die zichzelf bondgenoot noemen om te vermijden dat hun eigen gedrag onder de loep wordt genomen. Echt bondgenootschap begint juist met kritisch naar jezelf kijken.
  • Zelfoverschatting – uit onderzoek blijkt dat mensen die achtergestelde groepen willen helpen het vaak al heel wat van zichzelf vinden als ze zo min mogelijk vooroordelen uitspreken, terwijl het juist draait om je actief uit te spreken voor die groep.

Constante betrokkenheid en actie

In plaats van zichzelf een bondgenoot te noemen, kunnen mannen beter andere mannen aanspreken op seksistisch gedrag en vrouwen actief ondersteunen door hen aan het woord te laten, aandacht voor hun ideeën te vragen, verschillen in salaris recht te trekken en hun cv’s op strategische momenten door te spelen. De strijd voor gelijkwaardigheid vereist constante betrokkenheid waarbij mannen openstaan voor feedback, reflectie en een open mindset houden. Echt bondgenootschap draait om luisteren, leren en actie ondernemen.

Over het artikel

‘Men, Stop Calling Yourselves Allies. Act Like One.’ werd onderzocht en geschreven door W. Brad Johnson en David G. Smith voor Harvard Business Review.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Taskforce Diversiteit & Inclusie: 10 lessons learned

De Taskforce Diversiteit & Inclusie (D&I) van NLdigital onderzocht gedurende een jaar hoe de digitale sector diverser en inclusiever kan worden gemaakt. Dit artikel maakt de balans op: hoe maak…
Harvard Business Review

Micro-bevestigingen tegen micro-agressie

Werknemers die tot een minderheid behoren, hebben vaak te maken met micro-agressies op de werkvloer. Deze subtiele negatieve acties hebben effect op iemands prestaties en welzijn. Onderzoekers hebben een tegengif…
T-Systems

D&I in de praktijk met rolmodel Emily Glastra van T-Systems

Op Internationale Vrouwendag 2023 geeft Emily Glastra diversiteit een gezicht als rolmodel van de Equals campagne voor meer vrouwen in tech. Als algemeen directeur van T-Systems en voorzitter van NLdigital…