CNCB

Vrouwelijke CEO’s zorgen voor meer diversiteit

Niet zo zeer het aantal vrouwen aan de top, als wel de specifieke functie die ze bekleden maakt een groot verschil voor de verdere diversiteit in een organisatie. Dit blijkt uit het laatste Global Gender Diversity rapport van onderzoeksbureau Altrata.

Voor het rapport werden data van meer dan 1500 bedrijven uit 20 landen vergeleken. Daaruit blijkt dat het totale percentage vrouwen aan de top van het bedrijfsleven nog steeds bedroevend laag is. Daarnaast signaleert het rapport dat de vrouwen die wel aan de top zitten, vaak niet de meest invloedrijke functies bekleden.

De belangrijkste bevindingen op een rij:

  • 28,2% van de bestuursleden is vrouw
  • 9,9% van de directeuren is vrouw
  • 8,9% van de bestuursvoorzitters is vrouw
  • 5% van de CEO’s is vrouw
  • 0 bedrijven hebben een geheel vrouwelijk bestuur
  • 81 bedrijven hebben een volledig mannelijk bestuur.

Bedrijven met een vrouwelijke CEO blijken in de regel meer vrouwelijke bestuurders te hebben dan bedrijven met mannelijke CEO’s. Dat is niet zo gek: CEO’s stromen vaak door vanuit de bedrijfstop. Bij bedrijven met veel vrouwen in de top is over het algemeen ruimte om vrouwelijke werknemers op te leiden, te steunen en carrièrekansen te bieden.

In 11 van de 20 landen waar het rapport naar keek, gelden wettelijke of vrijwillige vrouwenquota. De bedrijven uit deze landen hebben gemiddeld 32% vrouwelijke bestuursleden, terwijl dat percentage in landen zonder quota slechts 24% bedraagt.

Volgens voorspellingen van Altrata zal het aantal vrouwen in de top verder toenemen als quota een wettelijke verplichting worden. Het onderzoeksbureau maakt korte metten met het argument dat wettelijke quota zouden leiden tot ‘steeds dezelfde vrouwen in het bestuur’. Uit het rapport blijkt namelijk dat mannelijke bestuurders tijdens hun carrière gemiddeld bij 1,8 bedrijven dienen, en vrouwen gemiddeld 2,1 bedrijven.

Over het artikel

‘Having a woman in the boardroom or C-suite drives even wider diversity, study finds’ werd onderzocht en geschreven door Christina Cheddar Berk voor CNCB.

Gerelateerde artikelen

Lepaya
Frontrunner

D&I in de praktijk met Lepaya

Lepaya scoort hoog op genderdiversiteit en heeft werknemers uit maar liefst 43 verschillende landen in dienst. Klantsuccesmanager en D&I-lead Vilde Hansen van Lepaya vertelt hoe de praktijk eruitziet.
MT/Sprout

Lhbtq+ in de top

Melchior de Ridder, oprichter van de G.E.O. (Gay Executive Officer) Foundation, zet zich in voor een betere vertegenwoordiging van lhbtq+-personen op senior leiderschapsniveau in Nederland.
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Taskforce Diversiteit & Inclusie: 10 lessons learned

De Taskforce Diversiteit & Inclusie (D&I) van NLdigital onderzocht gedurende een jaar hoe de digitale sector diverser en inclusiever kan worden gemaakt. Dit artikel maakt de balans op: hoe maak…