Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven over diversiteit en inclusie? Meld je aan voor onze mailings en krijg nieuwe artikelen direct in je mailbox!

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *

CNCB

Vrouwelijke CEO’s zorgen voor meer diversiteit

Niet zo zeer het aantal vrouwen aan de top, als wel de specifieke functie die ze bekleden maakt een groot verschil voor de verdere diversiteit in een organisatie. Dit blijkt uit het laatste Global Gender Diversity rapport van onderzoeksbureau Altrata.

Voor het rapport werden data van meer dan 1500 bedrijven uit 20 landen vergeleken. Daaruit blijkt dat het totale percentage vrouwen aan de top van het bedrijfsleven nog steeds bedroevend laag is. Daarnaast signaleert het rapport dat de vrouwen die wel aan de top zitten, vaak niet de meest invloedrijke functies bekleden.

De belangrijkste bevindingen op een rij:

  • 28,2% van de bestuursleden is vrouw
  • 9,9% van de directeuren is vrouw
  • 8,9% van de bestuursvoorzitters is vrouw
  • 5% van de CEO’s is vrouw
  • 0 bedrijven hebben een geheel vrouwelijk bestuur
  • 81 bedrijven hebben een volledig mannelijk bestuur.

Bedrijven met een vrouwelijke CEO blijken in de regel meer vrouwelijke bestuurders te hebben dan bedrijven met mannelijke CEO’s. Dat is niet zo gek: CEO’s stromen vaak door vanuit de bedrijfstop. Bij bedrijven met veel vrouwen in de top is over het algemeen ruimte om vrouwelijke werknemers op te leiden, te steunen en carrièrekansen te bieden.

In 11 van de 20 landen waar het rapport naar keek, gelden wettelijke of vrijwillige vrouwenquota. De bedrijven uit deze landen hebben gemiddeld 32% vrouwelijke bestuursleden, terwijl dat percentage in landen zonder quota slechts 24% bedraagt.

Volgens voorspellingen van Altrata zal het aantal vrouwen in de top verder toenemen als quota een wettelijke verplichting worden. Het onderzoeksbureau maakt korte metten met het argument dat wettelijke quota zouden leiden tot ‘steeds dezelfde vrouwen in het bestuur’. Uit het rapport blijkt namelijk dat mannelijke bestuurders tijdens hun carrière gemiddeld bij 1,8 bedrijven dienen, en vrouwen gemiddeld 2,1 bedrijven.

Over het artikel

‘Having a woman in the boardroom or C-suite drives even wider diversity, study finds’ werd onderzocht en geschreven door Christina Cheddar Berk voor CNCB.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Diversiteit en Inclusie in de praktijk bij PQR

PQR is al 25 jaar lid van NLdigital en frontrunner van de Taskforce Diversiteit & inclusie. Het snelgroeiende IT-bedrijf uit Utrecht zet nieuwe strategiën in om vrouwen aan te trekken…
We Rise

Publiek/private samenwerking voor meer slagkracht

Door middel van een unieke samenwerking tussen publieke en private organisaties probeert We-Rise de Diversiteit en Inclusiviteit te vergoten. Doordat...
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Taskforce Diversiteit & Inclusie: 10 lessons learned

De Taskforce Diversiteit & Inclusie (D&I) van NLdigital onderzocht gedurende een jaar hoe de digitale sector diverser en inclusiever kan worden gemaakt. Dit artikel maakt de balans op: hoe maak…