Eva Jinek

De échte verschillen tussen mannen en vrouwen

Dat mannen en vrouwen verschillend zijn is duidelijk. Maar zorgt dit ook voor verschil in gedrag en een andere manier van denken? Journalist Franke van Hoeven zocht het uit en schreef er een artikel over voor de website van Eva Jinek.

Van Hoeven haalt in haar artikel het boek aan van John Gray: Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Gray verklaart hierin het verschil in gedrag als een gevolg van onze natuur. De kritiek die hierop kwam is dat die verschillen vooral cultureel bepaald zijn en stereotype. Maar hoe bepalen biologische verschillen het verschil in gedrag en psyche van de man en vrouw?

Biologische verschillen

Er lijkt steeds meer aandacht te komen voor de verschillen ín het vrouwenlichaam. Zo hebben vrouwen hetzelfde denkvermogen als mannen, ondanks dat het brein van vrouwen kleiner blijkt. Onderzoeker Robin Hartman beschrijft in zijn proefschrift dat een andere celbiologie ook een rol speelt bij vrouwen en mannen. Daarom moet er volgens hem meer onderzoek komen naar het lichaam van de vrouw. Bij ieder wetenschappelijk onderzoek zouden net zoveel mannen als vrouwen moeten meedoen en de resultaten apart beschreven worden. Op deze manier kunnen er betere behandelingen komen voor zowel mannen als vrouwen.

Dit beaamt ook Janneke Wittekoek, cardioloog en directeur van de HeartLife-kliniek. “Er is nog altijd veel dat we niet weten over het vrouwenlichaam en hoe het werkt bij ziekte.” Dat geldt ook voor hormonen. Er moet nog veel worden onderzocht over de precieze werking van hormonen op ons lichaam en hoe ze ons gedrag beïnvloeden.

Verschillen in gedrag en psychologie

Dat de fysieke kenmerken, zoals spiermassa en lengte verschillen is duidelijk. Maar als we het hebben over het verschil in hersenen, dan zijn de meningen daarover verdeeld. De Vlaamse filosofe Griet Vandermassen stelt dat vrouwen zorgzamer zijn en empathisch, terwijl mannen meer competitief en daadkrachtig zijn. “Bevindingen vanuit de genetica, neurowetenschappen, ontwikkelingspsychologie en evolutiebiologie wijzen allemaal in dezelfde richting: de menselijke geest is niet geslachtsneutraal.”

Culturele verschillen

Kun en mag je cultureel gezien je interesses volgen als man of vrouw? Daar heeft cultuur wel impact op. Vroeger werd er van meisjes verwacht dat ze huisvrouw werden en dus niet zouden studeren. En als jongens met meisjesspeelgoed spelen, dan worden ze hiervoor ‘afgestraft’ door andere jongens.

Gelijkwaardige behandeling

De belangen van vrouwen uit de samenleving worden vooral vertegenwoordigd door mannen. De andere belevingswereld van mannen en vrouwen zorgt ervoor dat beide soms andere besluiten maken. Vandermassen hoopt dat we anders gaan kijken naar werk en het serieus nemen van de belangen van vrouwen: “De mannen bepalen de norm, waardoor zorgberoepen veel te weinig worden beloond. […] Ik hoop dat we naar een wereld toe gaan waarin zorg meer centraal komt te staan, financieel wordt beloond en maatschappelijk meer gewaardeerd wordt.”

Tijd dus om onze verschillende krachten te erkennen én herwaarderen, aldus redacteur Franke van Hoeven.

Over het artikel

Dit artikel is geschreven door journalist Franke van Hoeven voor de website van Eva Jinek in oktober 2021.

Gerelateerde artikelen

Dell Technologies

De kracht van diversiteit

Het afgelopen jaar stond in het teken van doelgerichte acties, gericht op de aanpak van maatschappelijke issues en het creëren van een dieper gevoel van verbondenheid binnen Dell Technologies. Wat…
Harvard Business Review

Gelijke toegang tot gelijke kansen

Helaas worden kansen voor leiderschapsontwikkelingen ongelijk verdeeld. Tips om met vier stappen het selectieproces eerlijk en gelijkwaardig te maken.
Harvard Business Review

Mannen, wees een echte bondgenoot

Mannen zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd voor gendergelijkheid op de werkvloer. Maar om niet ongemerkt verstrikt te raken in eigen belang