Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven over diversiteit en inclusie? Meld je aan voor onze mailings en krijg nieuwe artikelen direct in je mailbox!

 •  *
 •  *
 •  *
 •  *

VHTO
Frontrunner Frontrunner

Zes oorzaken voor weinig meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT

Het aandeel vrouwen in een technische rol is slechts 18 procent. Op elk keuzemoment, bijvoorbeeld voor een profiel, studie of baan, haken er meisjes of vrouwen af. Op basis van wetenschappelijk onderzoek stelde VHTO zes oorzaken vast waarom meisjes en vrouwen anders kiezen dan voor bèta, techniek en IT.

Oorzaken weinig vrouwen in bèta, techniek en IT

 • Genderstereotype beelden en gender bias.
  Op jonge leeftijd hebben kinderen al een beeld van welke rollen, beroepen of eigenschappen bij een man of vrouw horen. Die beelden hebben grote invloed op de studie- of beroepskeuze later.
 • STEM-onderwijs onvoldoende gericht op meisjes.
  Omdat STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, Mathematics) vaak wordt benaderd vanuit feiten of formules sluit het minder goed aan bij meisjes.
 • Gebrek aan rolmodellen.
  Meisjes kennen vaak geen vrouwelijke technische professionals waardoor ze zich alleen kunnen spiegelen aan vrouwen in een niet-technische rol.
 • Lage inschatting van eigen competenties.
  Meisjes hebben de neiging hun competenties op gebied van bèta, techniek en IT lager in te schatten dan werkelijk zo is.
 • Combinatie werk en gezin.
  Arbeidsvoorwaarden binnen veel technische bedrijven maken het lastig om werk en gezin te combineren.
 • Niet thuisvoelen in mannelijke bedrijfscultuur.
  Omdat vrouwen soms terecht komen in een bedrijf met veelal mannen hebben ze het gevoel minder welkom te zijn in die cultuur.

Over VHTO

VHTO zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT te vergroten. Dit doen ze vanwege kansengelijkheid voor meisjes en vrouwen, economische kansen voor de samenleving en voor betere technologieën voor onze samenleving.

D&I content voor de Taskforce?

Heeft jouw bedrijf een inspirerend Diversiteit & Inclusie (D&I) artikel, best practice, onderzoek, video, tool etc en wil je daar graag meer zichtbaarheid aan geven? Vul onderstaand formulier in en wij plaatsen het op de Taskforce D&I website. Op deze manier bieden wij meer publiciteit voor jouw bestaande D&I initiatieven.

Gerelateerde artikelen

Harvard Business Review

Neurodiversiteit en discriminatie op de werkvloer

Mensen met een neurodivergent brein worden als ‘anders’ beschouwd, en dat brengt onwetendheid, vooroordelen en discriminatie met zich mee. De oplossing? Een echt inclusieve werkvloer waarin ieder individu tot zijn…
Goldschmeding Foundation

Diversiteit en inclusie op de werkvloer vergroten met SMART doelen

Praktische handleiding om D&I doelstellingen SMART te formulieren. Hiermee vergoot je de kans op succes.
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Een veilige, inclusieve werkcultuur: zorg dat je problemen op tijd signaleert

Hoe kan je ongewenste omgangsvormen op het werk voorkomen? Bibi Schmidt, oprichter van Blue Feniks legt de effecten uit van op tijd signaleren en geeft tips.