Tech.eu

Weg met de genderkloof in tech

Het is een enorm probleem in de tech-sector: vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd, in het bijzonder in leiderschapsrollen. Wat zijn de barrières die de genderkloof in stand houden? En hoe kunnen techbedrijven deze beslechten?

In het huidige tempo van vooruitgang zal het nog 132 jaar duren voordat gendergelijkheid in het bedrijfsleven de realiteit is. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Louisa Lahiff is directeur bij het Ierse techbedrijf Version 1 en denkt dat het aanpakken van de genderkloof in de tech-sector begint in de schoolbanken. Want, zo beredeneert zij, als er niet genoeg vrouwen instromen, is het überhaupt een verloren strijd. Lahiff roept scholen dan ook op om meisjes actief te enthousiasmeren voor béta-vakken.

Meer dan coderen in een hoodie

Daarnaast ziet Lahiff een taak weggelegd voor de industrie om het heersende beeld van wat werken in tech behelst te corrigeren. Werken in tech hoeft helemaal niet te betekenen dat je de hele dag achter een scherm aan het coderen bent. Ook ‘soft skills’ als uitleggen hoe een systeem werkt, analyses maken en zakelijke problemen vertalen naar praktische oplossingen zijn onderdeel van werken in tech (en ook nog eens zeer gewilde vaardigheden).

Zelfvertrouwen en gelijke kansen

Een ander struikelblok is het cliché dat mannen voor een functie solliciteren als ze aan 8 van de 15 vereisten voldoen, en vrouwen pas als ze alle 15 kunnen afvinken. Lahiff ziet dit maar al te vaak gebeuren in de praktijk; een vrouw en man hebben dezelfde vaardigheden, en dan neemt de man een risico en zit hij opeens twee schalen hoger. Tot slot denkt Lahiff dat de huidige leiders een verantwoordelijkheid hebben om op te komen voor ondervertegenwoordigde groepen, zodat er ook in de bestuurskamer zoveel mogelijk onbevooroordeelde gesprekken plaatsvinden waarin mannen en vrouwen hetzelfde worden behandeld en dezelfde kansen krijgen.

Over het artikel

‘Women in tech: how to remove the gender gap’ werd onderzocht en geschreven door Rosaleen McMeel voor Tech.eu.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Wat betekent diversiteit en inclusie voor jouw bedrijf?

Diversiteit en inclusie: iedereen wil, doet of ‘moet’ er iets mee. Maar wat precies? Dat is niet altijd even concreet en helder. Daarom bespreken we in dit artikel waarom het…
Wired

De vrouwvriendelijke arbeidsmarkt

Vrouwelijke werknemers worden overvraagd, onderbetaald en ongelijk behandeld. Met een wereldwijd arbeidstekort en enorme nood aan (mantel)zorg moeten leiders nú investeren in een nieuw, vrouwvriendelijk systeem.
AD

De zeven extra vinkjes

Psycholoog Thijs Launspach vindt dat we vaker moeten praten over ongelijkheid en privilege. De zeven vinkjes die auteur Joris Luyendijk in zijn bestseller op een rij zette, vindt Launspach daarvoor…