RSM: Vrouwenorganisaties werken vaak nog solitair

Nederlandse organisaties die opkomen voor de belangen van vrouwen zeggen de ambitie te hebben om samen te werken, maar werken in de praktijk toch vaak alleen. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Centre for Women and Organisations (ECWO) van de Rotterdam School of Management, Erasmus University.

Vrouwenorganisaties en -netwerken spreken de ambities uit om samen te werken met andere belangenbehartigers. Ze zien daar kansen voor op het gebied van gedeelde doelen zoals gelijke vertegenwoordiging, gelijke beloning, sociale veiligheid en het creëren van verbondenheid. In de praktijk werken deze organisaties en -netwerken echter vaak nog ieder voor zich.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Kirsten Kardijk, assistent-onderzoeker van ECWO, en gepresenteerd op de jaarlijkse ECWO-conferentie ‘Gender Balanced Leadership Conference: (Re)Connecting (Wo)Men’. Kardijk onderzocht bestaande vrouwenorganisaties en -netwerken in Nederland en verkreeg middels een digitale enquête inzicht in hun organisatiestructuren, economische aard, missie en visie. ECWO-directeur Hanneke Takkenberg sprak de hoop uit dat op de conferentie een ‘meta-netwerk’ voor vrouwenorganisaties zou kunnen ontstaan, zodat de gewenste samenwerkingen daadwerkelijk van de grond zullen komen in de toekomst.

Over het artikel

‘Spotlight on solitary nature of women’s organisations in the Netherlands’ werd onderzocht en geschreven voor Rotterdam School of Management Erasmus University.

Het laaste nieuws

Percentage vrouwen in Nederlandse techsector zakt onder Europees gemiddelde

Het percentage vrouwen in technische functies in de Nederlandse digitale sector is in 2023 gedaald naar 19%. Dit blijkt uit de Dutch D&I in Digital Benchmark van 2023.

Kick-off Werkgroep D&I 2023

Op 4 april kwamen vijf vooruitstrevende IT-bedrijven samen voor de kick-off van de tweede editie van de Werkgroep D&I.Inzet: hoe maak je je bedrijf structureel diverser en inclusiever?

Twee jaar Taskforce D&I

De Taskforce Diversiteit en Inclusie (D&I) bestaat nu bijna twee jaar en werkt hard aan het realiseren van een meer diverse en inclusieve digitale sector. Na twee jaar zijn de ambities nog steeds torenhoog.