Trouw: Gaat het vrouwenquotum leiden tot meer gendergelijkheid?

Vanaf 1 januari 2022 geldt er een nieuwe regeling. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om een derde van de top uit vrouwen te laten bestaan. Andere Europese landen gingen ons al voor, Nederland loopt daarin achter. Gaat het vrouwenquotum het grote verschil maken in Nederland?

Nederland telt ongeveer 90 beursgenoteerde bedrijven, van deze bedrijven bestaat de raad van commissarissen vaak uit vijf of zes mensen. Goed dat deze nieuwe regel er is maar gaat dit ook het grote verschil maken in het aantal vrouwen binnen de bedrijven? Naast dat het natuurlijk goed is voor het normaliseren, dat meer vrouwen een hogere positie krijgen binnen de bedrijven.

De veranderingen

“Je kan je afvragen waarom dit niet eerder is gebeurt. De afgelopen jaren was de VVD de grootste partij. Deze partij heeft geen streefcijfers ingevoerd en is niet actief gewerkt aan gendergelijkheid zoals bijvoorbeeld PvdA dat wel heeft.

Voor de grote bedrijven veranderd er weinig. Uit het onderzoek van Female Board Index 2021 blijkt dat van de 89 beursgenoteerde bedrijven, 61 voldoen aan het quotum. Het jaar daarvoor waren dat er tien minder.

Volgens de voorzitter van Talent naar de Top, Mariëtte Turkenbrug is het tweede deel van de nieuwe wet interessanter is: Grote bedrijven die niet beursgenoteerd zijn, zoals naamloze en besloten vennootschappen, worden verplicht streefcijfers op te stellen om de man-vrouwverhouding in de top van het bedrijf evenwichtiger te maken.

Turkenburg legt uit dat bedrijven zelf de cijfers kunnen bepalen. “Als een bedrijf de doelstelling neemt, vijf procent vrouwen in de top, dan lacht de rest je uit”, zegt Turkenburg. De CEO’s gaan concurreren op diversiteit met elkaar.

Hoge streefcijfers:

  • Hoe hoger het streefcijfers bij een bedrijf, hoe aantrekkelijker het is voor een vrouw om daar te solliciteren.  
  • Bedrijven moeten vooroordelen, zoals over de rolverdeling binnen het huidhouden, loslaten.
  • Om vrouwen dezelfde kansen als mannen te bieden, moeten de deeltijdsfactoren verminderen.

Het vrouwenquotum is in eerste instantie bepaalt voor acht jaar, daarna komt het te vervallen voor beide bepalingen. Om meer vrouwen in de subtop te krijgen moeten grote bedrijven ambitieuze doelen stellen vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. De vraag is, of dit quotum ook effect heeft op de vrouwenemancipatie op de werkvloer in de bredere zin.

Over dit artikel

Bron van dit artikel is de website van Trouw.

Het laatste nieuws

Vierdaagse werkweek voor AFAS-medewerkers

Vanaf 1 januari 2025 voert AFAS Software voor alle medewerkers een vierdaagse werkweek in. De arbeidsvoorwaarden blijven gelijk. Op de vrijdagen gaat het kantoor dicht en heeft iedereen een ontwikkeldag.

Nieuwe Inclusive30: leiders die BV Nederland echt inclusiever maken

Voor het vierde jaar op rij heeft MT/Sprout een lijst gepresenteerd van 30 personen die het bedrijfsleven aantoonbaar diverser, inclusiever en gelijkwaardiger maken.

Kick-off derde editie Werkgroep DEI

Deze week was de kick-off van de derde editie van de Werkgroep DEI. Een nieuwe groep bedrijven gaat actief aan de slag met het bouwen aan een inclusieve en diverse organisatie.