Sifted: Wie leiden startups? Niet vrouwen…

Vrouwen zijn nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd in leiderschapsposities bij startups. En dat terwijl er steeds meer aandacht is voor het tekort aan vrouwen in leiderschapsposities.

Bij Europese techbedrijven wordt gemiddeld slechts een van de zeven leiderschapsfuncties door een vrouw vervuld. De uitzondering die de regel bevestigt, is de positie van HR-directeur. Die functie wordt zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Frankrijk en Duitsland vaker door een vrouw bekleed.

Lekkende toevoer

In de drie Europese landen zijn er met name in de functies van CTO en CEO (chief technology officer en chief executive officer) nauwelijkse vrouwen te vinden. Recruiters denken dat dit komt door onbewuste vooroordelen van veelal mannelijke start-up-oprichters die bij groei van het bedrijf kopieën van zichzelf zoeken. Ook is er sprake van de zogenaamde ‘lekkende’ toevoer van talent waardoor er niet genoeg diversiteit is onder aanstormend tech-talent.

Tijd voor verandering

Het gebrek aan vrouwen in de tech-top is inmiddels welbekend, maar blijft voortbestaan. Er is een cultureel-maatschappelijk verandering nodig om vrouwen dezelfde kansen te bieden als mannen. Denk hierbij aan ouderschapsverlof en toegankelijke en kwalitatieve kinderopvang, maar ook onderwijs dat meisjes stimuleert om tech-les te kiezen op de middelbare school en daarna.

Extra moeite

Bij het aannemen van meer vrouwen in leiderschapsposities in tech, zullen recruiters en managers een extra stap moet zetten in hun zoektocht. Ze kunnen vrouwen bijvoorbeeld beter informeren over de verantwoordelijkheden van een CTO en de carrièrestappen die naar deze functie leiden. Daarnaast kunnen ze de talent-toevoer als het ware repareren door meer vrouwelijke programmeurs aan te nemen. Op Europees niveau bestaan er al verschillende programma’s om vrouwen op te leiden voor leiderschapsposities en netwerken voor vrouwen in tech met mentorschappen, evenementen en het uitwisselen van vacatures.

Over het artikel

‘Who’s in the startup C-suite? Not women’ werd onderzocht en geschreven door

door Miriam Partington voor Sifted

Het laaste nieuws

Twee jaar Taskforce D&I

De Taskforce Diversiteit en Inclusie (D&I) bestaat nu bijna twee jaar en werkt hard aan het realiseren van een meer diverse en inclusieve digitale sector. Na twee jaar zijn de ambities nog steeds torenhoog.

Digitale sector heeft meer D&I-data nodig om diversiteitsprobleem te tackelen

Zonder een datagedreven D&I-beleid is het voor de IT-sector moeilijk haar eigen diversiteitsprobleem te identificeren. Want een probleem kun je pas oplossen als je het kan zien.

RSM: Vrouwenorganisaties werken vaak nog solitair

Nederlandse organisaties die opkomen voor de belangen van vrouwen zeggen de ambitie te hebben om samen te werken, maar werken in de praktijk toch vaak alleen. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Centre for Women and Organisations