SER: Naar een veilige werkcultuur

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is aan de orde van de dag. Van de zakenwereld tot aan de tv-studio’s in Hilversum: organisaties moeten aan de slag met een veilige werkcultuur. Het is hoog tijd voor reflectie en verandering.

Een veilige werkomgeving met ruimte voor diversiteit en inclusie was het onderwerp van gesprek tijdens het dit najaar, afgelopen jaar door de SER georganiseerde webinar ‘Veilige werkcultuur als voorwaarde voor een duurzame evenwichtige bedrijfstop’. Panelleden Annemieke Roobeek (Hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit), As Tempelman (CEO Eneco) en Mariëtte Hamer (Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld) deelden hun belangrijkste inzichten:

  • Het gaat ook om psychologische en sociale veiligheid. Grensoverschrijdend gedrag hoeft niet altijd excessief te zijn, maar kan ook in kleinere, subtiele gedragingen zitten.
  • Er is een grote behoefte aan laagdrempelige plekken binnen organisaties om grensoverschrijdend gedrag in vertrouwelijke sfeer te bespreken. Ook subtiele signalen moeten serieus genomen worden en grondig onderzocht.
  • Veilige werkcultuur staat nog niet stevig genoeg op de agenda van bedrijven, het moet een prioriteit zijn, geen nevenactiviteit. Hierbij geldt ook: meten is weten, door op de hoogte te zijn van wat er speelt op alle lagen van een organisatie kun je uitdagingen in kaart brengen en interveniëren.
  • Een cultuuromslag gaat niet over één nacht ijs, maar het begint bij met elkaar om tafel te gaan en elkaar verantwoordelijk te houden.

Over het artikel

‘Terugblik webinar ‘Veilige werkcultuur’: “Topvrouwen vertrekken vanwege grensoverschrijdend gedrag”’ werd onderzocht en geschreven door de Sociaal-Economische Raad. Het webinar Veilige werkcultuur van 28 september 2022 is integraal terug te kijken.

Het laatste nieuws

Alles wat je moet weten over International Women’s Day

Vandaag is het International Women’s Day! Op deze dag vieren we de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen en vragen we wereldwijd aandacht voor gendergelijkheid. Want dat is nog steeds hard nodig.

DEI-scan: In 15 minuten je sterke punten en kansen in beeld

Diverse Leaders in Tech (DLiT) lanceert de allereerste DEI-benchmark voor de Europese tech industrie. Ontdek hoe jouw tech-bedrijf scoort op diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI) én hoe je vooruitgang kunt boeken.

Gratis online training ‘Het nieuwe werven en selecteren’

Deze week stond het Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie op de agenda van de Eerste Kamer. Als deze nieuwe wet van kracht is, moeten werkgevers met meer dan 25 werknemers een werkwijze voor objectief werven en selecteren vastleggen. Volg gratis de online training.