FT: De nieuwe masculine agenda

Het tijdperk van maar liefst 200.000 jaar waarin mannen leidend waren, komt nu echt tot zijn eind. Daarom is er een nieuwe masculine agenda nodig. Niet om feminisme te bestrijden, maar juist om mannen te helpen zich aan te passen.

Nog bijna altijd zijn het geprivilegieerde witte mannen die beslissen of een sollicitant de juiste ‘match’ is en de juiste ‘kwalificaties’ heeft. Mannen zien zichzelf daarbij als neutraal, terwijl ze vrouwen in senior functies ervan verdenken andere vrouwen te willen voortrekken. In bestuurskamers heerst de mores van geprivilegieerde witte mannen. Iedereen die daar niet onder valt, wordt gezien als een indringer.

Privilege erkennen en inzetten

Privilege reikt verder dan gender; het komt voort uit een cocktail van gender, etniciteit en klasse. Het is voor de heersende elite moeilijk om discriminatie te herkennen (ze hebben het zelf immers nooit ervaren), maar ze moeten leren erkennen dat deuren voor hen open gingen omdat de portiers op hen leken. Daarom zouden zij hun privilege moeten inzetten om de deur voor anderen open te houden.

Niet-geprivilegieerde mannen worden op het moment op alle vlakken al ingehaald door vrouwen. In Amerika doen zwarte vrouwen het in het onderwijs bijvoorbeeld veel beter dan witte mannen. En de aanstormende nieuwe elite is grotendeels vrouw. Het is een kwestie van tijd – en het draaien van sociale verwachtingen – tot vrouwen de werkvloer zullen domineren.

Identiteit uitspreiden

De nieuwe masculine agenda zal idealiter afscheid nemen van de verwachting dat mannen moeten presteren. Nu ontlenen veel mannen hun identiteit aan hun carrière – en dat maakt het nog lastiger om op dit gebied te falen. Dit kan voorkomen worden als mannen hun identiteit leren uit te spreiden over meerdere vlakken: ja je bent ontslagen, maar je bent nog steeds een geweldige (groot)vader.

Over het artikel

‘How To Reboot Men For The Age Of Gender Equality’ werd onderzocht en geschreven door Simon Kuper voor Financial Times.

Het laatste nieuws

Kick-off derde editie Werkgroep DEI

Deze week was de kick-off van de derde editie van de Werkgroep DEI. Een nieuwe groep bedrijven gaat actief aan de slag met het bouwen aan een inclusieve en diverse organisatie.

Alles wat je moet weten over International Women’s Day

Vandaag is het International Women’s Day! Op deze dag vieren we de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen en vragen we wereldwijd aandacht voor gendergelijkheid. Want dat is nog steeds hard nodig.

DEI-scan: In 15 minuten je sterke punten en kansen in beeld

Diverse Leaders in Tech (DLiT) lanceert de allereerste DEI-benchmark voor de Europese tech industrie. Ontdek hoe jouw tech-bedrijf scoort op diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI) én hoe je vooruitgang kunt boeken.