FD: Deeltijdprinses of Assepoester?

Een groot tekort op de arbeidsmarkt? Dan gaan vrouwen toch gewoon meer werken! Maar met werksituaties waarin vrouwen zwaarder belast worden, minder vrije tijd en minder (financiële) waardering krijgen, is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

We kennen allemaal de term ‘deeltijdprinsesjes’ voor vrouwen die parttime te werken. Alsof ze de rest van hun tijd besteden aan lunchen en witte wijn drinken met vriendinnen. Maar dit beeld klopt van geen kanten.

Ondergewaardeerd en zwaarder belast

In de zogenaamde vrouwenberoepen, denk aan zorg en onderwijs, worden werknemers stelselmatig overbelast en ondergewaardeerd. Sowieso krijgen vrouwen over de hele linie minder betaald dan mannen en hoewel er geen verschil is in opleidingsniveau werken mannen vaker in de bestbetaalde functies. Het zijn wetenschappelijk bewezen systemische mechanismen waardoor vrouwen als minder waardevol worden gezien, zich vaker moeten bewijzen, minder kansen krijgen, vaker in onveilige werksituaties zitten en ook nog eens het grootste aandeel hebben in fysiek uitputtende en emotioneel belastende taken. Tel daarbij op dat vrouwen ook thuis en bij mantelzorgtaken het leeuwendeel doen, en je begrijpt waarom de term Assepoesters eerder op zijn plek is dan deeltijdprinsesjes.

Echte veranderingen

Als we willen dat vrouwen meer gaan werken, dan moeten we niet denken aan een bonus voor meer uren, maar aan structureel gelijke beloning en kansen. We moeten denken aan betere werkomstandigheden, een veilige werkomgeving en het faciliteren van diensten als schoonmaak- en oppasservices om de werk/privé-balans makkelijker te maken.

Over het artikel

Is de parttime werkende vrouw een verwende deeltijdprinses of eerder een Assepoester?’ werd onderzocht en geschreven door Naomi Ellemers voor Het Financieele Dagblad

Het laatste nieuws

Nieuwe Inclusive30: leiders die BV Nederland echt inclusiever maken

Voor het vierde jaar op rij heeft MT/Sprout een lijst gepresenteerd van 30 personen die het bedrijfsleven aantoonbaar diverser, inclusiever en gelijkwaardiger maken.

Kick-off derde editie Werkgroep DEI

Deze week was de kick-off van de derde editie van de Werkgroep DEI. Een nieuwe groep bedrijven gaat actief aan de slag met het bouwen aan een inclusieve en diverse organisatie.

Alles wat je moet weten over International Women’s Day

Vandaag is het International Women’s Day! Op deze dag vieren we de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen en vragen we wereldwijd aandacht voor gendergelijkheid. Want dat is nog steeds hard nodig.