FD: Deeltijdprinses of Assepoester?

Een groot tekort op de arbeidsmarkt? Dan gaan vrouwen toch gewoon meer werken! Maar met werksituaties waarin vrouwen zwaarder belast worden, minder vrije tijd en minder (financiële) waardering krijgen, is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

We kennen allemaal de term ‘deeltijdprinsesjes’ voor vrouwen die parttime te werken. Alsof ze de rest van hun tijd besteden aan lunchen en witte wijn drinken met vriendinnen. Maar dit beeld klopt van geen kanten.

Ondergewaardeerd en zwaarder belast

In de zogenaamde vrouwenberoepen, denk aan zorg en onderwijs, worden werknemers stelselmatig overbelast en ondergewaardeerd. Sowieso krijgen vrouwen over de hele linie minder betaald dan mannen en hoewel er geen verschil is in opleidingsniveau werken mannen vaker in de bestbetaalde functies. Het zijn wetenschappelijk bewezen systemische mechanismen waardoor vrouwen als minder waardevol worden gezien, zich vaker moeten bewijzen, minder kansen krijgen, vaker in onveilige werksituaties zitten en ook nog eens het grootste aandeel hebben in fysiek uitputtende en emotioneel belastende taken. Tel daarbij op dat vrouwen ook thuis en bij mantelzorgtaken het leeuwendeel doen, en je begrijpt waarom de term Assepoesters eerder op zijn plek is dan deeltijdprinsesjes.

Echte veranderingen

Als we willen dat vrouwen meer gaan werken, dan moeten we niet denken aan een bonus voor meer uren, maar aan structureel gelijke beloning en kansen. We moeten denken aan betere werkomstandigheden, een veilige werkomgeving en het faciliteren van diensten als schoonmaak- en oppasservices om de werk/privé-balans makkelijker te maken.

Over het artikel

Is de parttime werkende vrouw een verwende deeltijdprinses of eerder een Assepoester?’ werd onderzocht en geschreven door Naomi Ellemers voor Het Financieele Dagblad

Het laaste nieuws

Twee jaar Taskforce D&I

De Taskforce Diversiteit en Inclusie (D&I) bestaat nu bijna twee jaar en werkt hard aan het realiseren van een meer diverse en inclusieve digitale sector. Na twee jaar zijn de ambities nog steeds torenhoog.

Digitale sector heeft meer D&I-data nodig om diversiteitsprobleem te tackelen

Zonder een datagedreven D&I-beleid is het voor de IT-sector moeilijk haar eigen diversiteitsprobleem te identificeren. Want een probleem kun je pas oplossen als je het kan zien.

RSM: Vrouwenorganisaties werken vaak nog solitair

Nederlandse organisaties die opkomen voor de belangen van vrouwen zeggen de ambitie te hebben om samen te werken, maar werken in de praktijk toch vaak alleen. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Centre for Women and Organisations