FD: Deeltijdprinses of Assepoester?

Een groot tekort op de arbeidsmarkt? Dan gaan vrouwen toch gewoon meer werken! Maar met werksituaties waarin vrouwen zwaarder belast worden, minder vrije tijd en minder (financiële) waardering krijgen, is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

We kennen allemaal de term ‘deeltijdprinsesjes’ voor vrouwen die parttime te werken. Alsof ze de rest van hun tijd besteden aan lunchen en witte wijn drinken met vriendinnen. Maar dit beeld klopt van geen kanten.

Ondergewaardeerd en zwaarder belast

In de zogenaamde vrouwenberoepen, denk aan zorg en onderwijs, worden werknemers stelselmatig overbelast en ondergewaardeerd. Sowieso krijgen vrouwen over de hele linie minder betaald dan mannen en hoewel er geen verschil is in opleidingsniveau werken mannen vaker in de bestbetaalde functies. Het zijn wetenschappelijk bewezen systemische mechanismen waardoor vrouwen als minder waardevol worden gezien, zich vaker moeten bewijzen, minder kansen krijgen, vaker in onveilige werksituaties zitten en ook nog eens het grootste aandeel hebben in fysiek uitputtende en emotioneel belastende taken. Tel daarbij op dat vrouwen ook thuis en bij mantelzorgtaken het leeuwendeel doen, en je begrijpt waarom de term Assepoesters eerder op zijn plek is dan deeltijdprinsesjes.

Echte veranderingen

Als we willen dat vrouwen meer gaan werken, dan moeten we niet denken aan een bonus voor meer uren, maar aan structureel gelijke beloning en kansen. We moeten denken aan betere werkomstandigheden, een veilige werkomgeving en het faciliteren van diensten als schoonmaak- en oppasservices om de werk/privé-balans makkelijker te maken.

Over het artikel

Is de parttime werkende vrouw een verwende deeltijdprinses of eerder een Assepoester?’ werd onderzocht en geschreven door Naomi Ellemers voor Het Financieele Dagblad

Het laaste nieuws

Percentage vrouwen in Nederlandse techsector zakt onder Europees gemiddelde

Het percentage vrouwen in technische functies in de Nederlandse digitale sector is in 2023 gedaald naar 19%. Dit blijkt uit de Dutch D&I in Digital Benchmark van 2023.

Kick-off Werkgroep D&I 2023

Op 4 april kwamen vijf vooruitstrevende IT-bedrijven samen voor de kick-off van de tweede editie van de Werkgroep D&I.Inzet: hoe maak je je bedrijf structureel diverser en inclusiever?

Twee jaar Taskforce D&I

De Taskforce Diversiteit en Inclusie (D&I) bestaat nu bijna twee jaar en werkt hard aan het realiseren van een meer diverse en inclusieve digitale sector. Na twee jaar zijn de ambities nog steeds torenhoog.