MT/Sprout: Aardige mannen verdienen minder en krijgen minder snel promotie

Ook mannen hebben last van onbewuste vooroordelen op de werkvloer. Zo blijkt uit onderzoek van onder andere de Harvard University en de Universiteit van South Carolina, dat mannen die niet voldoen aan het stoere plaatje minder makkelijk hogerop komen en slechter worden betaald.

Verwachtingen

Het ‘ideaalbeeld’ waar de man aan moet voldoen op de werkvloer is dat ze zelfbewust, assertief en competitief zijn. “We verwachten van hen dat ze hun doelen halen en meesterschap vertonen”, aldus Janine Boask, hoogleraar werk- en organisatiepsychologie. Passen ze niet binnen dit beeld en vertonen ze meer gedrag dat als ‘vrouwelijk’ wordt bestempeld, dan wordt er getwijfeld aan hun daadkracht. Dit kan een promotie kosten, of op den duur zelfs leiden tot ontslag.

Het maakt hierbij wel verschil uit welk land je komt. Zo wordt het zoeken naar samenwerking in het Westen gezien als een typisch vrouwelijke eigenschap, terwijl dit in sommige Aziatische landen eerder wordt beschouwd als mannelijk.

Voorbeeldfunctie

Na de Coronapandemie is het voor leidinggevenden noodzakelijker geworden zich van hun zachte kant te laten zien. De hoop van sommige onderzoekers is dat hierdoor de arbeidsmarkt is veranderd en dat onbewuste vooroordelen die we hebben verdwijnen.

Door het aanpassen van het wervingsproces vermindert ook de kans dat vooral bazige witte mannen de baan krijgen. Dit kan onder andere door te werken met formulieren met dezelfde vragen voor zowel mannen als vrouwen en door selectiecommissies samen te stellen die bestaan uit zowel mannen als vrouwen.

Zorg niet voor het bevoordelen van aardige mannen, maar stop met het verdedigen en belonen van al die andere mannen. Dit is de boodschap van Chris Parke van Talking Talent, een coaching- en consultantbureau dat internationaal werkt.

Over dit artikel

Dit artikel verscheen eerder op de website van MT/Sprout.

Het laatste nieuws

Alles wat je moet weten over International Women’s Day

Vandaag is het International Women’s Day! Op deze dag vieren we de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen en vragen we wereldwijd aandacht voor gendergelijkheid. Want dat is nog steeds hard nodig.

DEI-scan: In 15 minuten je sterke punten en kansen in beeld

Diverse Leaders in Tech (DLiT) lanceert de allereerste DEI-benchmark voor de Europese tech industrie. Ontdek hoe jouw tech-bedrijf scoort op diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI) én hoe je vooruitgang kunt boeken.

Gratis online training ‘Het nieuwe werven en selecteren’

Deze week stond het Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie op de agenda van de Eerste Kamer. Als deze nieuwe wet van kracht is, moeten werkgevers met meer dan 25 werknemers een werkwijze voor objectief werven en selecteren vastleggen. Volg gratis de online training.