MT/Sprout

We slaan door in politieke correctheid: diversiteit gaat over álle mensen

Je hoort er momenteel heel veel over: Diversiteit en Inclusie op de werkvloer. Maar wat betekent dit nu eigenlijk en is het echt een middel voor bedrijven om beter te kunnen functioneren? Of vooral een doel om mee te scoren naar de buitenwereld? Als het aan columnist en strateeg Kirsten de Roo ligt, dan stoppen we met quota en selectie op basis van ‘hokjes’. Ze schreef er een column over voor MT/Sprout.

Diversiteit gaat over meer dan alleen de zichtbare verschillen zoals leeftijd, geslacht of huidskleur. Het gaat ook over onzichtbare verschillen zoals geloofsovertuiging of vaardigheden. Inclusie is dan vervolgens hoe we omgaan met deze verschillen, zonder mensen buiten te sluiten en met respect voor elkaar.

Focus op onzichtbare verschillen

Kirsten de Roo is voorstander van het creëren van diversiteit binnen organisaties, maar ziet liever de focus op denkwijze, ideeën en visie van mensen. Hierdoor ontstaat er op een natuurlijke manier diversiteit. Wat heb je nodig binnen je bedrijf aan competenties, kennis en talenten om diversiteit te bevorderen in de verschillende manieren van denken en doen. Op deze manier ontstaat er ruimte voor vernieuwing en ontwikkeling van je bedrijf.

Focus je je meer op de zichtbare verschillen zoals leeftijd en geslacht, dan werk je volgens De Roo juist discriminatie in de hand. “Kies voor diversiteit omdat je het DNA van je bedrijf of team wilt verbeteren, niet om te scoren en omdat het goed staat voor je marketing.”

Symptoombestrijding

In quota gelooft De Roo niet. Dat is symptoombestrijding. Het gaat er om dat we ons meer bewust worden van het feit dat we vooroordelen hebben en ons op basis daarvan een beeld vormen die weinig met de werkelijkheid te maken heeft. Hierdoor worden niet de juiste mensen aangenomen en voelen deze mensen zich niet thuis binnen het bedrijf.

Dus kies voor de persoon met de juiste kwaliteiten, die het best past in de rol en de werkomgeving. “Neem ze aan op basis van wie ze zijn en wat ze kunnen, dan kunnen al die diversiteitsquota de prullenbak in”.

Over het artikel

Deze column is eind oktober 2022 geschreven door strateeg Kirsten de Roo voor MT/Sprout.

Gerelateerde artikelen

Euronews

Werknemers eisen meer diversiteit

De afgelopen jaren zijn de wensen en verwachtingen van werknemers flink aangescherpt. Zeker jongere generaties verwachten betrokken werkgevers die actief inzetten op diversiteits- en inclusiebeleid.
AG Connect

Best practice Ordina: omgaan met neurodivergente werknemers

Neurodivergente werknemers worden vaak als anders gezien en voelen zich hierdoor minder thuis in een organisatie. Hoe kun je hier als werkgever mee omgaan en waar moet je rekening mee…
Workplace Pride

LGBTIQ+-inclusie in 2022

Steeds meer bedrijven en instellingen houden rekening met maatschappelijke ontwikkelingen en werken aan diversiteit en inclusie. Onderdeel van deze trend is dat organisaties zich vaker sterk maken voor LGBTIQ+-inclusie, blijkt…