MT/Sprout

Vrouwen in tech krijgen minder betaald voor hetzelfde werk

Uit onderzoek van het HR-softwarebedrijf Ravio blijkt dat vrouwen in techjobs in Nederland gemiddeld 4 procent minder betaald krijgen dan mannen voor hetzelfde werk. Dit plaatst Nederland onder de slechtst presterende landen in Europa op het gebied van loongelijkheid.

Binnen Europa heeft alleen Spanje met een hogere gender pay gap van ruim 6 procent. Het Europees gemiddelde ligt op 2,5 procent. Dit lijken vrij bescheiden percentages, maar Ravio maakt onderscheid tussen de ‘adjusted’ en ‘unadjusted’ gender pay gap. De adjusted gap vergelijkt de salarissen van mannen en vrouwen in dezelfde rol, op hetzelfde niveau en binnen hetzelfde land. De unadjusted gap daarentegen kijkt naar het doorsnee inkomen van mannen en vrouwen binnen de totale techsector per land.

Gapende loonkloof

Dan liggen de verhoudingen ineens heel anders. Op Europees niveau is de unadjusted gender pay gap maar liefst 25 procent, wat een onderliggend probleem blootlegt: er zijn te weinig vrouwen in senior (beter betaalde) functies. In de techsector in Europa zijn slechts 21 procent van de executive rollen door vrouwen bezet, tegenover 79 procent door mannen.

In Nederland is de unadjusted gender pay gap 22 procent. Van de vrouwen in de Nederlandse techsector heeft één op de vijf een leidinggevende functie, terwijl dit voor mannen ongeveer een derde is. Nederland ‘scoort’ op dit vlak redelijk, met alleen Groot-Brittannië die beter presteert.

Oorzaken slechte positie

Waarom lopen we als Nederland zo achter qua gelijk belonen? Jeffrey van Brakel, head of Benelux bij Ravio geeft hiervoor een aantal oorzaken.

Een belangrijke oorzaak van de achterblijvende gelijkheid van beloning in Nederland is de wetgeving. Duitsland heeft bijvoorbeeld sinds 2017 de Transparency in Wage Structures Act, die bedrijven verplicht over loonongelijkheid te rapporteren en initiatieven te nemen deze aan te pakken. Dit heeft geresulteerd in een gender pay gap van slechts 1,6 procent in Duitsland. In Nederland worden vrouwen vaak met lagere salarissen aangenomen, een achterstand die zij gedurende hun loopbaan moeilijk kunnen inhalen.

Ook speelt volgens Van Brakel onderhandelingsgedrag een rol. Mannen onderhandelen meer en krijgen hierdoor vaak hogere startsalarissen. Bedrijven moeten daarom een duidelijke beloningsfilosofie hebben, betrouwbare salarisdata hanteren en richtlijnen hebben voor eerlijke sollicitatieprocessen om ongelijkheden te voorkomen.

Talent mislopen

De nieuwe generatie werknemers eist transparantie over het Diversiteit, Gelijkheid & Inclusie (DE&I) beleid en salarisschalen. De EU Transparency Directive zal dit binnenkort verplicht stellen. Het aanpakken van de loonkloof is cruciaal, niet alleen voor een betere bedrijfscultuur, maar ook om talent aan te trekken en te behouden. Bedrijven die niet anticiperen op deze veranderingen, riskeren talent mis te lopen.

Over het artikel

‘Vrouwen in tech krijgen minder betaald: ‘Tekort op senior posities houdt loonkloof in stand’, is geschreven door Wilke Wittebrood voor MT/Sprout.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Whitepaper: Zo verklein je de loonkloof in jouw bedrijf

Hoe werkt de Pay Transparency Directive en wat kun jij als werkgever alvast doen om de loonkloof van je bedrijf aan te pakken? Lees onze whitepaper voor meer informatie en…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Hoe dicht je de loonkloof in jouw organisatie?

De loonkloof is een hardnekkig probleem. Hoewel het Recht op Gelijke Beloning in Europa al sinds 1957 van kracht is, verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen – óók voor…
MT/Sprout

Het dichten van de loonkloof: wat we kunnen leren van de IJslandse methode

Wat kunnen bedrijven leren van de IJslandse methode voor gelijke beloning? MT/Sprout schreef er een artikel over.