Taskforce Diversiteit & Inclusie

Verleid de IT-vrouw, omarm deeltijdwerken

Meer vrouwen in topfuncties? Dat maak je mogelijk door ook managementfuncties in deeltijd aan te bieden. Een aantal IT-bedrijven experimenteert nu met de vierdaagse werkweek om het tekort aan (vrouwelijk) personeel op te lossen.

Waarom kan deeltijdwerken diversiteit in de top bevorderen?

  • Bijna de helft van de IT-bedrijven geeft aan dat het nijpende gebrek aan personeel zorgt voor een rem op de groei. De aanwas van nieuw talent lijkt opgedroogd en het is lastig nieuwe groepen te interesseren voor een carrière in tech.
  • Ondertussen is slechts 18 procent van de IT’ers vrouw en is de sector niet goed ingespeeld op haar carrièrewensen. Hier is nog een wereld te winnen. Juist diverse en gevarieerde teams zorgen voor meer productiviteit en innovatiekracht. Ook vanuit economisch perspectief loont het om proactief vrouwen te werven; je verdubbelt in feite de pool waaruit je kunt vissen.
  • Maar vrouwen hebben over het algemeen andere wensen dan mannen; zij hechten meer aan flexibele werktijden en werken vaker parttime. Overigens ontstaat deze ‘wens’ vaak doordat vrouwen statistisch gezien een groter deel van de carrière inleveren bij de komst van kinderen. Wil je vrouwen aantrekken, dan is het goed om als bedrijf alternatieven voor fulltime werken mogelijk te maken. Anders bereik je deze groep niet of vrouwen vertrekken weer.
  • Op dit moment scoort de ICT (samen met de farmaceutische sector) het laagst op het aanbod deeltijdbanen. Wie zijn IT-vacatures beter vervuld wil zien, speelt het slim door te onderzoeken of de functie ook in deeltijd kan worden gedaan. Het maakt de kans op een geschikte vrouwelijke kandidaat stukken groter. Steeds meer vrouwen bewijzen dat ook leidinggeven in deeltijd een optie is.
  • Daarnaast past een kortere werkweek in deze post-corona tijd, waarin we als samenleving opnieuw kijken naar de indeling tussen werk en privé. Onderzoek na onderzoek toont aan dat een vierdaagse werkweek zorgt voor minder burn-outs, gelukkigere teams en zelfs betere resultaten.
  • Tegelijk kleven aan meer deeltijdwerk natuurlijk ook hogere kosten, omdat hetzelfde werk nu over meer mensen is verdeeld. Ook vraagt het meer management en administratie.

Data uitgelicht

48 procent van de werkzame beroepsbevolking in Nederland werkt in deeltijd, dat wil zeggen minder dan 35 uur per week. Nederland is daarmee kampioen deeltijdwerken van Europa. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn groot; 70 procent van de vrouwen werkt in deeltijd tegenover 28 procent van de mannen (CBS 2021).

Een aantal IT bedrijven is nu aan het experimenteren met deeltijdwerken (aan de top);

DELL

In april 2021 voerde Dell Technologies Nederland een experiment in met deeltijdwerken. De bedoeling is om het effect te onderzoeken van parttime werken met targets die aangepast zijn aan het aantal uren werk. In een interview met het Financieele Dagblad zegt de nieuwe directeur Isabel Moll hierover dat het niet meer bij deze tijd past om alleen te focussen op maximaal werken. Ze noemt het deeltijd experiment ‘een kleine stap voor Dell, een grote sprong voor de tech-industrie’. Als de meerderheid van de vrouwen in deeltijd wil werken, moet een bedrijf dat volgens Moll gewoon mogelijk maken. In plaats van het wegkapen van talent, ziet Moll liever dat de IT-sector de koppen bij elkaar steekt om werk voor nieuwe talenten aantrekkelijker te maken.

TELINDUS

Bij het IT bedrijf Telindus werkt de vrouwelijke marketingmanager al jaren parttime. In een interview met RTL Nieuws over leidinggeven in deeltijd vertelt Tamara Hilhorst dat een vrije dag haar ruimte geeft voor reflectie en om met goede creatieve ideeën te komen. Bovendien kan ze zo een dag per week bij haar kind zijn. Voor een leidinggevende functie noemt Hilhorst 32 uur werken per week wel het minimum.

TRIO MEDIA

Het Britse Trio Media is gespecialiseerd in digitale marketing en deed in 2022 mee met een grootschalig experiment met een 4-daagse werkweek. CEO Claire Daniels zegt hierover in Business Insider Nederland: “De proef met de vierdaagse werkweek is tot nu toe een enorm succes voor ons. De productiviteit is hoog gebleven, het welzijn van het team is vooruitgegaan en we presteerden financieel gezien 44 procent beter”. Het bedrijf van Daniels is een van de 70 bedrijven die meededen met een groot onderzoek naar de vierdaagse werkweek met opvallend positieve resultaten; 86 procent van de deelnemende bedrijven is van plan om ook na het onderzoek door te gaan met de vierdaagse werkweek.

Gerelateerde artikelen

NRC

Bonus voor voltijd werk gaat niet alle vrouwen motiveren

Vrouwen die minder gaan werken als ze kinderen krijgen, blijven dat vaak zo doen. Ook als de kinderen ouder en zelfstandiger zijn. Het beleid om deze groep vrouwen te stimuleren…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Hoe dicht je de loonkloof in jouw organisatie?

De loonkloof is een hardnekkig probleem. Hoewel het Recht op Gelijke Beloning in Europa al sinds 1957 van kracht is, verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen – óók voor…
VHTO
Frontrunner

Alertheid voor een inclusieve samenleving

Hoe benut je het volledige capaciteit en talent van meisjes in een digitale samenleving? De verschillende aandachtspunten bij het aantrekken van divers talent naar deze sectoren.