Tech-investeerders komen diversiteitsafspraken niet na

De helft van de Nederlandse tech-investeerders die in 2019 een gelijkere man-vrouwverdeling beloofde na te streven, komt de gemaakte diversiteitsafspraken niet na. Hoewel de aandacht voor diversiteit is toegenomen, blijft het wachten op echte verandering.

In 2019 ging project Fundright van start waarin een groep vooraanstaande Nederlandse investeerders zich committeerde aan een divers eigen managementteam in 2023 (bestaande uit minimaal 35% vrouwen) en minstens 35% van de investeringen zou naar bedrijven gaan met minimaal één vrouw in het managementteam. Ruim drie jaar later zijn de 53 deelnemers er gemiddeld iets op vooruit gegaan, maar dat komt vooral door een paar positieve uitschieters. Sommige deelnemers hebben namelijk helemaal geen vooruitgang geboekt, of werden zelfs minder divers.

De harde feiten

Een aantal belangrijke feiten over de Nederlandse start-up-wereld op een rij:

  • In 2021 ging 92% van investeringen naar start-ups met volledig mannelijke teams.
  • Mannen zijn eerder geneigd te investeren in start-ups met mannen aan het roer.
  • Slechts 1 op de 6 start-ups heeft een vrouwelijke (mede-)oprichter.
  • Start-ups met een vrouwelijke (mede-)oprichter presteren over het algemeen beter.

Voor de bühne

Er zijn verschillende redenen waarom diversiteit in Nederlandse start-ups maar moeilijk van de grond komt. Sommige deskundigen wijzen naar de huidige economische crisis als oorzaak voor het gebrek aan diversiteit, omdat investeerders nu sneller voor ondernemers kiezen die eerder al geld hebben opgehaald in plaats van voor nieuwe gezichten die zichzelf nog moeten bewijzen. Techleap, een door de overheid gefinancierd expertisecentrum, signaleert dat sommige investeerders vooral goede sier willen maken met publieke diversiteitsinspanningen, maar niet daadwerkelijk naar verandering streven. Techleap plaatst daarbij de kanttekening dat diversiteit inmiddels wel stevig op de agenda staat en de aandacht onder investeerders voor dit thema flink is toegenomen.

Over het artikel

‘Helft tech-investeerders haalt zelf opgelegde doelen niet voor betere man-vrouwverdeling’ werd onderzocht en geschreven door Stijn Bronzwaer voor NRC.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Diversiteit en Inclusie in de praktijk bij Nalta

Een nieuwe groep gaat aan de slag met D&I: de ondernemers van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Zoals full service ICT-bedrijf Nalta, al jaren lid van NLdigital en frontrunner van…
MT/Sprout

Het dichten van de loonkloof: wat we kunnen leren van de IJslandse methode

Wat kunnen bedrijven leren van de IJslandse methode voor gelijke beloning? MT/Sprout schreef er een artikel over.
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Bias op de IT-werkvloer: wanneer masculiene competenties meer worden gewaardeerd

Harder moeten werken voor dezelfde promotie, minder goede beoordeling voor technische prestaties of een andere beoordeling voor hetzelfde gedrag zijn voorbeelden van genderbias.