Tech-investeerders komen diversiteitsafspraken niet na

De helft van de Nederlandse tech-investeerders die in 2019 een gelijkere man-vrouwverdeling beloofde na te streven, komt de gemaakte diversiteitsafspraken niet na. Hoewel de aandacht voor diversiteit is toegenomen, blijft het wachten op echte verandering.

In 2019 ging project Fundright van start waarin een groep vooraanstaande Nederlandse investeerders zich committeerde aan een divers eigen managementteam in 2023 (bestaande uit minimaal 35% vrouwen) en minstens 35% van de investeringen zou naar bedrijven gaan met minimaal één vrouw in het managementteam. Ruim drie jaar later zijn de 53 deelnemers er gemiddeld iets op vooruit gegaan, maar dat komt vooral door een paar positieve uitschieters. Sommige deelnemers hebben namelijk helemaal geen vooruitgang geboekt, of werden zelfs minder divers.

De harde feiten

Een aantal belangrijke feiten over de Nederlandse start-up-wereld op een rij:

  • In 2021 ging 92% van investeringen naar start-ups met volledig mannelijke teams.
  • Mannen zijn eerder geneigd te investeren in start-ups met mannen aan het roer.
  • Slechts 1 op de 6 start-ups heeft een vrouwelijke (mede-)oprichter.
  • Start-ups met een vrouwelijke (mede-)oprichter presteren over het algemeen beter.

Voor de bühne

Er zijn verschillende redenen waarom diversiteit in Nederlandse start-ups maar moeilijk van de grond komt. Sommige deskundigen wijzen naar de huidige economische crisis als oorzaak voor het gebrek aan diversiteit, omdat investeerders nu sneller voor ondernemers kiezen die eerder al geld hebben opgehaald in plaats van voor nieuwe gezichten die zichzelf nog moeten bewijzen. Techleap, een door de overheid gefinancierd expertisecentrum, signaleert dat sommige investeerders vooral goede sier willen maken met publieke diversiteitsinspanningen, maar niet daadwerkelijk naar verandering streven. Techleap plaatst daarbij de kanttekening dat diversiteit inmiddels wel stevig op de agenda staat en de aandacht onder investeerders voor dit thema flink is toegenomen.

Over het artikel

‘Helft tech-investeerders haalt zelf opgelegde doelen niet voor betere man-vrouwverdeling’ werd onderzocht en geschreven door Stijn Bronzwaer voor NRC.

Gerelateerde artikelen

Rabobank

Inclusie loont, maar Nederland blijft achter

Volgens onderzoek van Rabobank naar inclusie in het Nederlandse bedrijfsleven blijken kleine bedrijven zonder diversiteitsbeleid inclusiever dan grote bedrijven mét een dergelijk beleid.
Harvard Business Review

Micro-bevestigingen tegen micro-agressie

Werknemers die tot een minderheid behoren, hebben vaak te maken met micro-agressies op de werkvloer. Deze subtiele negatieve acties hebben effect op iemands prestaties en welzijn. Onderzoekers hebben een tegengif…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

It’s a wrap: terugblik tweede editie Werkgroep D&I

De tweede editie van de Werkgroep Diversiteit & Inclusie van de Taskforce D&I is afgerond. We blikken met de deelnemers terug op de geleerde lessen.