Harvard Business Review

Kaste als factor in diversiteit en inclusie

De meeste inspanningen rondom diversiteit en inclusie richten zich op gender, afkomst en geaardheid, maar bedrijven moeten zich ook bewust zijn van kaste. Onderzoekers formuleerden daarom vier stappen waarmee bedrijven hun bewustzijn kunnen vergroten.

Het kastensysteem is een vorm van sociale organisatie en identiteit in Zuid-Aziatische context en speelt een rol in het leven van meer dan 1 miljard mensen over de hele wereld – waarvan 5,4 miljoen in de Verenigde Staten. In een maatschappij waar grenzen vervagen en globalisering blijft toenemen, wordt het steeds belangrijker dat we aandacht hebben voor de sociale dynamieken die spelen binnen onze bedrijven en tussen onze gemeenschappen. Kaste is daar een van.

Wijdverspreid

Je kaste wordt bepaald door de familie waar je in wordt geboren en schrijft voor met wie je kunt trouwen, wie je kunt aanbidden en wat voor werk je kunt doen. Sociale mobiliteit tussen kasten is zo goed als onmogelijk. Hoewel het kastensysteem zijn wortels heeft in oude Hindoe-geschriften, is het tegenwoordig alom verspreid in Zuid-Aziatische religieuze gemeenschappen en daarmee ook onder immigranten uit Zuid-Aziatische landen.

Kaste op de werkvloer

Bedrijven en leidinggevenden zouden zich bewust moeten zijn van wat kaste is en hoe het een rol speelt voor hun werknemers. Ze moeten zich bewust zijn van hoe kaste-privileges sommigen bevoordelen en anderen benadelen. Volgens deskundigen op het gebied van kastengelijkheid, zijn er vier simpele stappen die werkgevers kunnen nemen om kaste aan te pakken en werkplekken eerlijker en inclusiever te maken:

 1. Maak kaste een aparte, beschermde categorie
  Amerikaanse arbeidswetgeving verbiedt discriminatie op grond van onder meer geslacht, geloof, leeftijd en gezondheid. Werkgevers kunnen hiervan leren en dergelijke categorieën, inclusief kaste, expliciet opnemen in hun eigen diversiteitsbeleid.
 2. Vraag werknemers naar hun ervaringen met (onbewuste) vooroordelen
  Pas als je werknemers de juiste vragen stelt, weet je of de werkvloer echt inclusief en veilig is. In een goede vragenlijst moet dus ruimte zijn voor alle aspecten van iemands identiteit, waaronder kaste.
 3. Kweek bewustzijn en empathie
  Door evenementen te organiseren met sprekers en organisaties met kennis over het kastensysteem kun je dit onderwerp onder de aandacht brengen van alle werknemers. (Dit is uiteraard slechts één onderdeel van de grotere verandering die moet plaatsvinden om een inclusieve cultuur te bewerkstelligen).
 4. Meet inspanningen en resultaten
  Stel concrete doelen voor het vinden, aannemen en behouden van talent uit gemeenschappen die met kastenonderdrukking te maken hebben.

Over het artikel

‘Bringing Caste into the DEI Conversation’ werd onderzocht en geschreven door Simran Jeet Singh en Aarti Shyamsunder voor Harvard Business Review.

Gerelateerde artikelen

Forbes

Zichtbare versus onzichtbare handicaps op de werkvloer

Veel handicaps zijn niet direct zichtbaar. Dit levert voor werkgevers op de werkvloer uitdagingen op dit te herkennen en te begrijpen.
MT/Sprout

Het dichten van de loonkloof: wat we kunnen leren van de IJslandse methode

Wat kunnen bedrijven leren van de IJslandse methode voor gelijke beloning? MT/Sprout schreef er een artikel over.
Forbes

Inclusieve bijeenkomsten plan je zo

Het plannen van inclusieve bijeenkomsten, vergaderingen en evenementen is een essentieel onderdeel van een inclusieve werkcultuur. Het klinkt niet zo ingewikkeld, maar blijkt toch voor veel bedrijven een struikelblok. Dit…