Harvard Business Review

Kaste als factor in diversiteit en inclusie

De meeste inspanningen rondom diversiteit en inclusie richten zich op gender, afkomst en geaardheid, maar bedrijven moeten zich ook bewust zijn van kaste. Onderzoekers formuleerden daarom vier stappen waarmee bedrijven hun bewustzijn kunnen vergroten.

Het kastensysteem is een vorm van sociale organisatie en identiteit in Zuid-Aziatische context en speelt een rol in het leven van meer dan 1 miljard mensen over de hele wereld – waarvan 5,4 miljoen in de Verenigde Staten. In een maatschappij waar grenzen vervagen en globalisering blijft toenemen, wordt het steeds belangrijker dat we aandacht hebben voor de sociale dynamieken die spelen binnen onze bedrijven en tussen onze gemeenschappen. Kaste is daar een van.

Wijdverspreid

Je kaste wordt bepaald door de familie waar je in wordt geboren en schrijft voor met wie je kunt trouwen, wie je kunt aanbidden en wat voor werk je kunt doen. Sociale mobiliteit tussen kasten is zo goed als onmogelijk. Hoewel het kastensysteem zijn wortels heeft in oude Hindoe-geschriften, is het tegenwoordig alom verspreid in Zuid-Aziatische religieuze gemeenschappen en daarmee ook onder immigranten uit Zuid-Aziatische landen.

Kaste op de werkvloer

Bedrijven en leidinggevenden zouden zich bewust moeten zijn van wat kaste is en hoe het een rol speelt voor hun werknemers. Ze moeten zich bewust zijn van hoe kaste-privileges sommigen bevoordelen en anderen benadelen. Volgens deskundigen op het gebied van kastengelijkheid, zijn er vier simpele stappen die werkgevers kunnen nemen om kaste aan te pakken en werkplekken eerlijker en inclusiever te maken:

  1. Maak kaste een aparte, beschermde categorie
    Amerikaanse arbeidswetgeving verbiedt discriminatie op grond van onder meer geslacht, geloof, leeftijd en gezondheid. Werkgevers kunnen hiervan leren en dergelijke categorieën, inclusief kaste, expliciet opnemen in hun eigen diversiteitsbeleid.
  2. Vraag werknemers naar hun ervaringen met (onbewuste) vooroordelen
    Pas als je werknemers de juiste vragen stelt, weet je of de werkvloer echt inclusief en veilig is. In een goede vragenlijst moet dus ruimte zijn voor alle aspecten van iemands identiteit, waaronder kaste.
  3. Kweek bewustzijn en empathie
    Door evenementen te organiseren met sprekers en organisaties met kennis over het kastensysteem kun je dit onderwerp onder de aandacht brengen van alle werknemers. (Dit is uiteraard slechts één onderdeel van de grotere verandering die moet plaatsvinden om een inclusieve cultuur te bewerkstelligen).
  4. Meet inspanningen en resultaten
    Stel concrete doelen voor het vinden, aannemen en behouden van talent uit gemeenschappen die met kastenonderdrukking te maken hebben.

Over het artikel

‘Bringing Caste into the DEI Conversation’ werd onderzocht en geschreven door Simran Jeet Singh en Aarti Shyamsunder voor Harvard Business Review.

Gerelateerde artikelen

MT/Sprout

Waarom ze bij ASML innoveren met autisten en ADHD’ers

Bij ASML hebben ze een neurodivergent medewerkersbestand. Dit is goed voor de innovatiekracht, want mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD presteren bovengemiddeld in o.a. analytisch denken en logica.
MT/Sprout

Lhbtq+ in de top

Melchior de Ridder, oprichter van de G.E.O. (Gay Executive Officer) Foundation, zet zich in voor een betere vertegenwoordiging van lhbtq+-personen op senior leiderschapsniveau in Nederland.
NRC

Tech-investeerders komen diversiteitsafspraken niet na

De helft van de Nederlandse tech-investeerders die in 2019 een gelijkere man-vrouwverdeling beloofde na te streven, komt de gemaakte diversiteitsafspraken niet na. De aandacht voor diversiteit is wel toegenomen, maar…