AFAS Software
Frontrunner Frontrunner

Jaarlijks HR onderzoek naar de diversiteit en inclusie binnen de Nederlandse organisaties

Nederlandse bedrijfsleven begrijpt het maatschappelijk belang van diversiteit en inclusie maar mist kennis om dit verder door te pakken. Dat blijkt uit het jaarlijks HR Trendonderzoek door AFAS in samenwerking met Performa en onderzoekers van Berenschot onder meer dan tweeduizend HR-professionals.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de HR-professionals voor een groot deel bewust zijn van de positieve gevolgen van een divers medewerkersbestand. Echter geeft de helft van de onderzochte HR-professionals aan dat er geen focus ligt op het actief voorkomen van discriminatie binnen de organisatie.

Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot vertelt dat bedrijven steeds meer de voordelen van een diversiteit en inclusie-beleid inzien. Maar ze missen nog handvatten om dit inzicht om te zetten in daden. Dit komt meden door de kennis die ontbreekt.

Top 3 redenen om aan te sturen op diversiteit en inclusie

  • Hoort bij maatschappelijke visie
  • Komt ten goede aan prestaties teams en afdelingen
  • Stimuleert goed werkgeverschap en “employer brand”

Enkele opvallende resultaten

  • 25% ziet kansen om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen door meer aandacht te richten op diversiteit en inclusie binnen het bedrijf.
  • 22% onderneemt concrete actie om tot meer diversiteit en inclusie te komen.
  • Bij het openbaar bestuur ligt het percentage concrete actie op diversiteit en inclusie veel hoger, namelijk 42%. Daarnaast ligt het percentage actief tegengaan van discriminatie hoger bij de sector openbaar bestuur.
  • 27% houdt rekening met diversiteit en inclusie bij de website en het plaatsen van een vacatureteksten.

Over het artikel

Het HR trendonderzoek is een initiatief van Performa Uitgeverij, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot, met ondersteuning van AFAS Software. Voor dit jaarlijkse HR trendonderzoek hebben in 2021 hebben 2.122 HR professionals meegedaan.  Bron van dit artikel is de website van AFAS software. Uitgebreide resultaten uit het onderzoek vind je op hun website.

D&I content voor de Taskforce?

Heeft jouw bedrijf een inspirerend Diversiteit & Inclusie (D&I) artikel, best practice, onderzoek, video, tool etc en wil je daar graag meer zichtbaarheid aan geven? Vul onderstaand formulier in en wij plaatsen het op de Taskforce D&I website. Op deze manier bieden wij meer publiciteit voor jouw bestaande D&I initiatieven.

Gerelateerde artikelen

AG Connect

Best practice Ordina: omgaan met neurodivergente werknemers

Neurodivergente werknemers worden vaak als anders gezien en voelen zich hierdoor minder thuis in een organisatie. Hoe kun je hier als werkgever mee omgaan en waar moet je rekening mee…
Harvard Business Review

Het falen van D&I-beleid

Het bevorderen van diversiteit en inclusie… organisaties hebben er de mond van vol. Maar als puntje bij paaltje komt, verandert...
MT/Sprout

We slaan door in politieke correctheid: diversiteit gaat over álle mensen

Diversiteit gaat over meer dan alleen de zichtbare verschillen zoals leeftijd, geslacht of huidskleur. Volgens strateeg Kirsten de Roo kun je beter kijken naar de kwaliteiten, zodat er ruimte voor…