VHTO
Frontrunner Frontrunner

Invloed ouders op (school) loopbaankeuzes van dochters

Bij de keuze van meisjes voor studie of beroep in de bètatechniek spelen ouders een belangrijke rol. Die rol voeren ze bewust en onbewust uit. Het is daarom belangrijk dat ouders vroegtijdig bij het keuzeproces worden betrokken, al voordat kinderen de keuze maken voor een profiel of studie.

Ouders spelen een belangrijke rol bij de studie- of beroepskeuze van hun dochter. Dat is niet altijd een bewuste rol, ook onbewust hebben ouders impact.

Bewustwording ouders

VHTO, Expertisecentrum Genderdiversiteit in bèta, techniek en IT adviseert ouders daarom:

 • Wees je ervan bewust dat jouw beroep of rol thuis impact heeft op de studiekeuze van jouw dochter.
  Als ouders een bèta technische achtergrond hebben of een dergelijk beroep uitoefenen, is de kans groter dat meisjes ook die richting opgaan, blijkt uit verschillende onderzoeken.
 • Wees je ervan bewust dat als je je dochter het vertrouwen geeft dat ze goed kan worden in exacte vakken, dat ze ook eerder die vaardigheden zal ontwikkelen.
  Wanneer meisjes wiskundevaardigheden zien als een vaardigheid die je kunt ontwikkelen (growth mindset) dan kiezen ze 2,5 keer vaker voor een wiskunde-intensieve of technische vervolgopleiding dan meisjes met een ‘fixed mindset’. Het is dan wel belangrijk dat meisjes gestimuleerd worden om die vaardigheid te ontwikkelen en daarbij spelen ouders en docenten een belangrijke rol.
 • Wees je ervan bewust dat je in het studiekeuzemoment een belangrijke rol kunt spelen door je dochter te ondersteunen om wegen naar onbekendere studies of beroepen óók te verkennen.
  Uit onderzoek blijkt dat ouders vooral invloed uitoefenen door psychosociale steun, namelijk de student aanmoedigen, interesse tonen en helpen nadenken. Zo beïnvloeden de overtuigingen die ouders hebben over het succes van hun kind de keuzes en studenten willen een studie en beroep kiezen dat past bij de verwachtingen van ouders.
  Uit onderzoeken blijkt ook dat ouders vaak geen duidelijk beeld hebben van de actuele opleidingen en beroepen in bèta, techniek en IT.

Bron afbeelding: VHTO.

Over VHTO

VHTO zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT te vergroten. Dit doen ze vanwege kansengelijkheid voor meisjes en vrouwen, economische kansen voor de samenleving en voor betere technologieën voor onze samenleving.

D&I content voor de Taskforce?

Heeft jouw bedrijf een inspirerend Diversiteit & Inclusie (D&I) artikel, best practice, onderzoek, video, tool etc en wil je daar graag meer zichtbaarheid aan geven? Vul onderstaand formulier in en wij plaatsen het op de Taskforce D&I website. Op deze manier bieden wij meer publiciteit voor jouw bestaande D&I initiatieven.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Zo is je bedrijf zichtbaar voor jong tech-talent

Hoe zorg je ervoor dat jong talent jou vindt? Quincy en zijn collega Katharina van Hello Mentor geven je vier tips waarmee jij je zichtbaarheid vergroot.

Diversity, Equity & Inclusion (DEI) Council

Vanwege de groei heeft interxion een DEI Council opgericht. Hiermee willen ze medewerkers betrekken en behouden, de werksfeer verbeteren en nieuw talent aantrekken.
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Waarom skills de nieuwe diploma’s zijn

Steeds meer IT-bedrijven focussen tijdens het wervingsproces op vaardigheden in plaats van op titels en diploma’s. Dit heet competentiegericht werven en heeft de potentie om het personeelstekort en het diversiteitsprobleem…