Handreiking: Interventies voor behoud & doorstroom

Hoe zorg je er als werkgever voor dat cultureel divers talent zich thuis voelt op de werkvloer? En hoe creëer je gelijkwaardige kansen voor ontwikkeling en groei? Onderzoeksbureau TNO stelde in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een praktische handreiking samen.

In Nederland is de uitstroom van werknemers met een niet-westerse migratieachtergrond groter (en hun doorgroeimogelijkheden beperkter) dan die van werknemers zonder migratieachtergrond. De handreiking Interventies voor behoud & doorstroom helpt werkgevers daarom met het creëren van een inclusief werkklimaat. Het document bevat inspirerende voorbeelden en maatregelen die zijn opgesteld aan de hand van praktijkervaring en wetenschappelijke inzichten. Daarnaast geeft het een overzicht van bestaande initiatieven en netwerken waar organisaties inspiratie kunnen opdoen en ervaringen kunnen uitwisselen.

Handreiking Interventies voor behoud & doorstroom.

De handreiking werd ontwikkeld voor de pilot behoud & doorstroom van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De pilot is opgezet met het doel om medewerkers met een niet-westerse migratieachtergrond duurzaam aan de organisatie te binden en hun doorstroomkansen te verbeteren. In de pilot onderzocht TNO bij vijf grote commerciële en publieke organisaties welke maatregelen bijdragen aan een inclusieve cultuur en hoe goede implementatie, monitoring en evaluatie eruitziet. De inzichten en conclusies zijn gebundeld in een eindrapport.

Eindrapport Pilot behoud & doorstroom.

Over de tools

De handreiking en het eindrapport zijn ontwikkeld door TNO in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en maken onderdeel uit van het programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt (VIA). Meer informatie over de pilot behoud & doorstroom en het programma VIA is te vinden op www.hoewerktnederland.nl

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Werkgroepbijeenkomst #3: Inclusief leiderschap

Een authentieke en inclusieve leider zijn- waarom is dat nodig en wat betekent het precies? Dat vertellen Bas van der Veldt en Caroline Glasbergen.
Sifted

De loonkloof verkleinen door te vergelijken

Volledige openheid bieden rondom salarissen is voor de meeste (tech)startups niet de standaard. Nieuw onderzoek laat zien dat dit wel de manier is om de loonkloof tussen mannen en vrouwen…
Harvard Business Review

Diverse teams: psychologisch veilige omgeving voorwaarde om te excelleren

Divers samengestelde teams vaak onderpresteren omdat mensen met verschillende achtergronden botsen. Hoe zorg je voor een psychische veilige omgeving?