Harvard Business Review

Functioneringsgesprekken 2.0

Door de pandemie zijn de meeste kantoren veranderd in hybride werkvloeren waar lang niet meer iedereen fysiek aanwezig is. Dat vraagt om andere manieren van evalueren en beoordelen, waarbij het gaat om prestatie en niet om locatie.

Eén van de grootste uitdagingen van hybride werkvormen is om werknemers accuraat en eerlijk te beoordelen zónder daarbij beïnvloed te worden door de fysieke aanwezigheid van werknemers. Organisaties die deze uitdaging succesvol zijn aangegaan, hebben drie dingen gemeen.

1. Werkcultuur en bedrijfswaarden

Cruciaal voor het slagen van een hybride werkcultuur is dat alle werknemers op de hoogte zijn van (en handelen naar) de bedrijfswaarden. Deze waarden kunnen vervolgens meegenomen worden in de beoordeling van het functioneren van werknemers. Dit draagt zowel bij aan het versterken van de gemeenschappelijke werkcultuur als het beoordelen van werknemers op hun output, ongeacht hun werklocatie.

2. Prestaties meten en delen

Door concrete meetpunten in te stellen, deze nauwkeurig bij te houden en iedereen toegang te geven tot de resultaten, beoordeelt een organisatie werknemers objectief en transparant. Bovendien kan het vergelijken van resultaten ook goed inzicht geven in het functioneren van managers en leidinggevenden.

3. Technologie inzetten

Het meten van objectieve prestaties kan door technologie nog een extra slinger geven aan het eerlijk beoordelen van werknemers. De multinational General Electric koppelt de functioneringsresultaten bijvoorbeeld aan een inzichtelijke app, waardoor werknemers en managers beter op de hoogte zijn van wat collega’s doen en elkaar feedback kunnen geven – of die collega nu thuis of op kantoor werkt.

Combineren

De combinatie van deze drie strategieën (breed gedeelde werkcultuur, doelen stellen en resultaten meten, en samenwerken en onderlinge feedback stimuleren) zorgt ervoor dat organisaties hun werknemers juist in een hybride werkvorm op een eerlijke manier kunnen beoordelen.

Over het artikel

‘Making Performance Reviews Fairer in a Hybrid Workplace’ werd onderzocht en geschreven door Scott Behson voor Harvard Business Review.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Taskforce Diversiteit & Inclusie: 10 lessons learned

De Taskforce Diversiteit & Inclusie (D&I) van NLdigital onderzocht gedurende een jaar hoe de digitale sector diverser en inclusiever kan worden gemaakt. Dit artikel maakt de balans op: hoe maak…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Werkgroepbijeenkomst #3: Inclusief leiderschap

Een authentieke en inclusieve leider zijn- waarom is dat nodig en wat betekent het precies? Dat vertellen Bas van der Veldt en Caroline Glasbergen.
AG Connect

Zo hou je jongere generaties aan boord in de IT

Tips voor de werkgever om Generatie Z en millenials langer te behouden. De reden waarom zij willen wisselen van baan? Het leven moet waardevol en betekenisvol zijn.