Harvard Business Review

Functioneringsgesprekken 2.0

Door de pandemie zijn de meeste kantoren veranderd in hybride werkvloeren waar lang niet meer iedereen fysiek aanwezig is. Dat vraagt om andere manieren van evalueren en beoordelen, waarbij het gaat om prestatie en niet om locatie.

Eén van de grootste uitdagingen van hybride werkvormen is om werknemers accuraat en eerlijk te beoordelen zónder daarbij beïnvloed te worden door de fysieke aanwezigheid van werknemers. Organisaties die deze uitdaging succesvol zijn aangegaan, hebben drie dingen gemeen.

1. Werkcultuur en bedrijfswaarden

Cruciaal voor het slagen van een hybride werkcultuur is dat alle werknemers op de hoogte zijn van (en handelen naar) de bedrijfswaarden. Deze waarden kunnen vervolgens meegenomen worden in de beoordeling van het functioneren van werknemers. Dit draagt zowel bij aan het versterken van de gemeenschappelijke werkcultuur als het beoordelen van werknemers op hun output, ongeacht hun werklocatie.

2. Prestaties meten en delen

Door concrete meetpunten in te stellen, deze nauwkeurig bij te houden en iedereen toegang te geven tot de resultaten, beoordeelt een organisatie werknemers objectief en transparant. Bovendien kan het vergelijken van resultaten ook goed inzicht geven in het functioneren van managers en leidinggevenden.

3. Technologie inzetten

Het meten van objectieve prestaties kan door technologie nog een extra slinger geven aan het eerlijk beoordelen van werknemers. De multinational General Electric koppelt de functioneringsresultaten bijvoorbeeld aan een inzichtelijke app, waardoor werknemers en managers beter op de hoogte zijn van wat collega’s doen en elkaar feedback kunnen geven – of die collega nu thuis of op kantoor werkt.

Combineren

De combinatie van deze drie strategieën (breed gedeelde werkcultuur, doelen stellen en resultaten meten, en samenwerken en onderlinge feedback stimuleren) zorgt ervoor dat organisaties hun werknemers juist in een hybride werkvorm op een eerlijke manier kunnen beoordelen.

Over het artikel

‘Making Performance Reviews Fairer in a Hybrid Workplace’ werd onderzocht en geschreven door Scott Behson voor Harvard Business Review.

Gerelateerde artikelen

AG Connect

Het belang van een diverse en inclusieve organisatie

Vrouwen die werkzaam zijn binnen de techsector willen graag gelukkig zijn binnen het bedrijf. Hoe wordt je als bedrijf divers en inclusief?
SER, Diversiteit in Bedrijf

Bedrijfsleven laat kansen diversiteit onbenut

Uit onderzoek van o.a. SER Diversiteit in Bedrijf, is gebleken dat bedrijven zich in hun diversiteitsbeleid voornamelijk richten op het vergroten van de instroom van personeel uit ondervertegenwoordigde groepen. Ze…
Deloitte

Women @ Work 2022: A Global Outlook

Deloitte-onderzoek Women @ Work 2022, A Global Outlook, geeft unieke kijk in het leven van vrouwen op de werkplek. Het onderzoek laat een zorgwekkende impact op de langere termijn zien,…