AG Connect

Het belang van een diverse en inclusieve organisatie

Antropoloog en ontwikkelssocioloog Maud Verploegen onderzocht binnen verschillende Nederlandse bedrijven in de techsector hoe werkgevers en werknemers diversiteit en inclusie ervaren. Wie zijn er met diversiteit bezig? Welke voordelen biedt een divers team? En hoe ontstaat een veilige werkomgeving waarin medewerkers zich thuis voelen?

Ondanks dat de tech-branche vooral uit witte mannen boven de 50 jaar oud bestaat, ziet Verploegen dat organisaties steeds vaker de voordelen van diversiteit en inclusie inzien. Het zijn met name de minderheidsgroepen, zoals vrouwen, die waarde hechten aan een diverse en inclusieve werkomgeving en er actief mee bezig zijn. Daarbij sturen vrouwen met een culturele achtergrond vooral op het actief benoemen van het beleid.

Deze minderheidsgroepen zitten in een luxepositie: ze kunnen kiezen bij welk bedrijf ze willen werken, omdat er vraag naar ze is. Bij deze keuze vragen ze zich af of ze er gelukkig van worden. Vormen organisaties actief een beleid rondom diversiteit en inclusie? Dan hebben zij op deze doelgroep waarschijnlijk een streepje voor.

Tips voor diversiteit en inclusie op de werkvoer

Wil een organisatie met het thema diversiteit en inclusie aan de slag? Dan is daar vaak hulp bij nodig. Alleen een cursus of training geven is niet voldoende. Enkele tips:

  • Betrek een expert bij het maken van jouw diversiteits- en inclusieplan.
  • Bepaal aan welke normen de organisatie waarde hecht.
  • Zorg voor een vertrouwenspersoon die onafhankelijk is.
  • Achterhaal als manager in een open gesprek of de medewerker zich thuis en veilig voelt.

Betere resultaten met een divers team

Wanneer er uiteindelijk een divers team ontstaat, levert dat vaak betere resultaten op. Werknemers komen uit hun bubbel en zien daardoor meer mogelijkheden. Zit de inclusie in de organisatie ook goed en voelen mensen zich dus thuis? Dan zal met name iemand uit een minderheidsgroep niet snel doorstromen naar een andere baan. 

Over het artikel

Maud Verploegen is antropoloog en ontwikkelssocioloog in opdracht van IT-talentontwikkelaar Young_Coder. Drie maanden lang onderzocht Verploegen hoe zowel werkgever als werknemers, van verschillende bedrijven binnen de Nederlandse techsector, diversiteit en inclusie ervaren. Bron van dit artikel is de website van AG Connect.

Dit artikel is geplaatst op 05 februari 2022.

D&I content voor de Taskforce?

Heeft jouw bedrijf een inspirerend Diversiteit & Inclusie (D&I) artikel, best practice, onderzoek, video, tool etc en wil je daar graag meer zichtbaarheid aan geven? Vul onderstaand formulier in en wij plaatsen het op de Taskforce D&I website. Op deze manier bieden wij meer publiciteit voor jouw bestaande D&I initiatieven.

Gerelateerde artikelen

Bloomberg

Vraag vrouwen van kleur niet onbetaald te werken aan diversiteit

Gebrek aan diversiteit bij technologiebedrijven is niet alleen door de populatie studenten die kiezen voor computerwetenschappen. De 'pijplijn' is slechts een deel van het probleem.
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Meer vrouwen? Pas dan ook organisatiestructuren aan

Ze zijn er niet, wordt vaak gezegd door werkgevers als ze worden gewezen op het lage aandeel vrouwen in de organisatie. Maar met alleen meer vrouwelijke IT’ers willen en werven,…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Werkgroepbijeenkomst #3: Inclusief leiderschap

Een authentieke en inclusieve leider zijn- waarom is dat nodig en wat betekent het precies? Dat vertellen Bas van der Veldt en Caroline Glasbergen.