Forbes

3 stappen voor verbetering wervingsproces divers talent

Over het algemeen heerst het beeld dat divers talent moeilijk te vinden is. In het artikel van Forbes geven ze drie eenvoudige stappen om meer divers talent aan te trekken en het proces van aannemen aan te passen.

We leggen de ‘schuld’ vaak bij de kandidaten die niet solliciteren, in plaats van na te denken over je eigen rol in het proces. Waarom zijn er weinig sollicitanten met een diverse achtergrond? Wat kun je eraan doen om dit te veranderen? 3 tips van Julie Kratz:

1. Verbreed je zoektocht naar talent

Uit gewoonte kiezen we vaak voor dezelfde acties. Zo plaats je al snel een vacature op dezelfde vacaturesites als altijd, in de hoop de juiste kandidaten te bereiken. In dit wervingsproces ben je niet altijd even objectief. Maak in plaats daarvan gebruik van recruiters die gericht zijn op diversiteit, zodat je ook een andere doelgroep bereikt.

2. Pas interviewvragen aan, zodat je meer inclusief bent

Een aantal voorbeelden van vragen waarbij je sollicitanten een gevoel van veiligheid geeft en waarmee je ze ook het gevoel geeft dat inclusiviteit er toe doet binnen de organisatie:

 • Vertel me eens wat meer over je ervaringen met het werken met mensen met verschillende achtergronden.
 • Hoe belangrijk is diversiteit en inclusie voor jou persoonlijk en op zakelijk vlak?
  • Wat doe je om ervoor te zorgen dat culturele en persoonlijke verschillen worden gerespecteerd op de werkplek?
  • Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je iemand aansprak op zijn of haar gedrag dat je als discriminerend of uitsluitend beschouwde?

  3. Maak leiders verantwoordelijk voor het aannemen en behouden van divers talent

  Meten is van groot belang om blijvende verandering in het wervingsproces voor elkaar te krijgen. En meet daarbij niet alleen nieuwe aanwas, maar ook het behoud van divers talent. Want vaak komt divers talent bij je werken in de hoop dat je een diverse organisatie bent, maar komen er dan na verloop van tijd achter dat ze zich niet op hun plek voelen en gaan vervolgens weer bij je weg.

  Besteed dus ook voldoende aandacht aan hoe ze zich voelen om uitdagingen te begrijpen en om van hun feedback te leren.

  Over het artikel

  ‘Diversify Your Hiring Process With This 5-Minute Strategy’ is geschreven door Julie Kratz voor Forbes.

  Gerelateerde artikelen

  Taskforce Diversiteit & Inclusie

  Hoe zorg je voor inclusieve werving en selectie?

  Hoe richt je HR-beleid in om meer vrouwen en minderheden binnen te halen én te behouden? Succesvolle techbedrijven delen praktische tips en best practices.
  Taskforce Diversiteit & Inclusie

  Werkgroepbijeenkomst #2: Inclusieve werving en selectie

  Wie nieuw en divers IT-talent zoekt, moet het exclusieve proces van werving en selectie zo inclusief mogelijk maken. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat we in de toekomst niet meer werven
  Taskforce Diversiteit & Inclusie

  Wat zijn de oorzaken van gebrek aan diversiteit in de digitale sector?

  Binnen de IT stromen minder vrouwen dan mannen door naar de top. Dit fenomeen staat bekend als de ‘lekkende pijplijn’.In dit artikel bespreken we de vijf belangrijkste oorzaken hiervoor.