Harvard Business Review

Wel leren, niet studeren

Of je nu van baan wilt veranderen of in je huidige werk wilt doorstromen; je vaardigheden aanscherpen is essentieel. Banen (en industrieën) zijn constant in ontwikkeling en van werknemers wordt verwacht dat zij steeds meer waarde leveren. Gelukkig kun je tegenwoordig ook buiten de collegebanken prima bijleren.

In het licht van alle razendsnelle technologische ontwikkelingen voorspelt het World Economic Forum dat de helft van alle banen in 2027 andere vaardigheden vereist. Voor werknemers betekent dit dat ze moeten blijven leren en groeien om niet overbodig te worden.

Dit zijn vijf slimme manieren om bij te leren zonder terug naar school te gaan:

 1. Certificaten
  Veel instellingen en branchevereniging bieden cursussen aan om certificaten te behalen in jouw werkveld. Denk hierbij aan cursussen in bijvoorbeeld business analytics, processen, inbound marketing of leiderschap. Een dergelijk certificaat laat zien dat je kennis en vaardigheden hebt in een specifiek veld.
 2. Online cursussen
  Er zijn enorm veel online platformen die cursussen aanbieden, velen zelfs gratis en van gerenommeerde partijen als Harvard en MIT. Natuurlijk is een online cursus niet te vergelijken met een vierjarige opleiding, maar het laat wel zien dat je belang hecht aan het doorlopend bijschaven van je vaardigheden.
 3. Stages, traineeships en vrijwilligerswerk
  Er zijn allerlei mogelijkheden om praktijkervaring op te doen als je je oriënteert op een nieuw werkveld. Je kunt een stage lopen, vragen om mee te kijken in een ander onderdeel van het bedrijf waar je momenteel voor werkt of juist buiten werktijden jezelf als vrijwilliger aanbieden bij een organisatie waar je meer van wilt weten. Zo’n uitstapje levert weliswaar geen inkomen, maar wel waardevolle ervaring op.
 4. Interne uitwisseling
  Als je er het type werk voor hebt, vraag dan eens om naast je normale werkzaamheden een periode op een andere afdeling mee te werken. Zo bied je niet alleen meer waarde voor je werkgever, maar verhoog je ook je zichtbaarheid en leer je nieuwe vaardigheden en mensen kennen. Wie weet maak jij jezelf wel onmisbaar en krijg je een nieuwe kansen aangeboden.
 5. Mentorschap
  Mentoren bieden niet alleen een luisterend oor en wijze woorden, maar ook een nieuw perspectief op je werk en hoe jij je vaardigheden kunt aanscherpen. Een mentor met een senior functie zal bovendien een schat aan kennis hebben over hoe je het beste in het bedrijf kunt doorstromen naar hogere functies. Doe er je voordeel mee.

Over het artikel

‘5 Ways to Acquire New Skills Without Going Back to School’ werd onderzocht en geschreven door Marlo Lyons voor Harvard Business Review.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Verleid de IT-vrouw, omarm deeltijdwerken

Meer vrouwen in topfuncties? Dat maak je mogelijk door ook managementfuncties in deeltijd aan te bieden. Een aantal IT-bedrijven experimenteert nu met de vierdaagse werkweek
TechYourFuture, Windesheim en Saxion

Toolbox Gender Include IT

Technisch opgeleide vrouwen verlaten veel sneller het technische werkveld dan hun mannelijke collega’s. Deze Toolbox bied handvatten voor ICT opleidingen en bedrijven.
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Taskforce Diversiteit & Inclusie: 10 lessons learned

De Taskforce Diversiteit & Inclusie (D&I) van NLdigital onderzocht gedurende een jaar hoe de digitale sector diverser en inclusiever kan worden gemaakt. Dit artikel maakt de balans op: hoe maak…