MT/Sprout

Signalen van het werken in een mannenorganisatie

Het aandeel vrouwen in leidinggevende posities groeit langzaam, maar nog steeds staan tegenover elke ’topvrouw’ zes mannen. Marguerite Soeteman-Reijnen is voorzitter van de Raad van Advies van SER Topvrouwen en bespreekt in dit artikel vier signalen die een mannenorganisatie kenmerken.

1. Het is duidelijk zichtbaar

Een van de eerste signalen die Soeteman-Reijnen noemt in het artikel is de zichtbaarheid van genderongelijkheid. Dit kan zowel in de samenstelling van het personeel zijn als in de communicatie van het bedrijf, zoals op websites en sociale media.

Ook in vacatures zijn bedrijven zich niet altijd even bewust van wat ze zeggen en wat ze indirect communiceren. Als je als bedrijf bijvoorbeeld stelt dat je bij gelijke geschiktheid kiest voor een vrouw, dan is dat mooi gezegd, maar als vervolgens het functieprofiel overduidelijk op een man geschreven is, dan werkt dit niet.

2. Er wordt hard geroepen, maar niet (altijd) geluisterd

Een ander kenmerk van mannenorganisaties is het gebrek aan luisteren naar anderen. Dit gaat vaak gepaard met een top-down leiderschapsstijl die weinig ruimte biedt voor feedback en input van diverse stemmen. “Goed leiderschap is niet directief, maar dienend. Het draait om observeren en luisteren”.

Soeteman-Reijnen bekritiseert het gebrek aan aanpassingsvermogen bij sommige mannelijke leiders, die zelfs waardevolle adviezen afwijzen uit zelfoverschatting.

3. Vrouwen krijgen (of nemen) weinig ruimte

Ondanks toenemende vertegenwoordiging van vrouwen in raden van commissarissen, is er nog steeds weinig vooruitgang in raden van bestuur. Daar kun je twee conclusies aan verbinden: vrouwelijke commissarissen hebben diversiteit aan de top niet zo stevig op de kaart kunnen zetten als gehoopt en D&I is blijkbaar tot een vrouwenthema gemaakt. Terwijl die verandering vanuit de hele organisatie moet komen.

Vrouwen worden mogelijk niet serieus genomen of hebben moeite met het innemen van ruimte en het uiten van hun mening in dergelijke omgevingen.

4. Het wordt jonge ouders niet makkelijk gemaakt

Traditionele werkmodellen zijn vaak gebaseerd op mannen zonder zorgverantwoordelijkheden, waardoor het voor vrouwen moeilijker wordt om werk en ouderschap te combineren. Dit kan leiden tot inkomensverlies en stress. Bedrijven zouden meer ondersteuning moeten bieden voor ouders, zowel mannen als vrouwen, om deze sociale patronen te doorbreken.

Over het artikel

‘4 signalen dat je in een mannenorganisatie werkt: ‘Er wordt hard geroepen, maar niet geluisterd’ is een artikel van MT/Sprout en geschreven door redacteur Wilke Wittebrood, in samenwerking met Marguerite Soeteman-Reijnen, voorzitter van de Raad van Advies van SER Topvrouwen.

Gerelateerde artikelen

NRC

De toekomst van het mannenbolwerk

De Amsterdamse Zuidas staat bekend als een masculien bolwerk waar machocultuur aan de orde van de dag is en kwetsbaarheid wordt afgestraft. NRC sprak met tien mannen die er werken,…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Hoe bouw je het ‘old boys network’ om naar een inclusieve werkomgeving?

In een masculiene sfeer kunnen vrouwen zich niet altijd thuisvoelen Met als gevolg dat ze vertrekken. Door rekening te houden met de minderheid is het mogelijk de werkomgeving inclusief en…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Zo behoud je vrouwen in de IT: 4 strategieën

Terwijl er meer vrouwen nodig zijn in tech, verlaten vrouwen de sector juist te vaak en dat is onnodig. Met deze vier strategische stappen houden werkgevers in de IT vrouwen…