Ruim babyverlof in de strijd om talent

Steeds meer consultancybureaus introduceren ruime en volledig doorbetaalde verlofregelingen voor jonge ouders. Ze hopen zo als werkgever een streepje voor te krijgen op de krappe arbeidsmarkt. Tegelijkertijd dragen ze bij aan een meer gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen in het bedrijfsleven.

Consultants in dienst bij de grote kantoren Bain en Boston Consulting Group (BCG) hebben in Nederland recht op 26 weken volledig betaald ouderschapsverlof in het eerste jaar na de geboorte of adoptie van hun kind. Dat is maar liefst 17 weken langer dan het wettelijke (gedeeltelijk doorbetaalde) verlof van negen weken.

Financiële prikkels

Het relatief lange ouderschapsverlof is niet de enige financiële maatregel die bedrijven inzetten om werknemers aan zich te binden. Bij KPMG zijn de salarissen in 2022 flink opgehoogd en ook McKinsey heeft ouderschapsverlofregelingen verruimd en biedt een begeleid traject aan waarin jonge ouders rustig weer kunnen opstarten.

Meer vrouwen aan de top

De consultancybureaus erkennen hiermee niet alleen het belang van een goede balans tussen het professionele en persoonlijke leven, maar ook het belang voor vrouwen én mannen om voor hun baby te zorgen. Zo waren de eerste werknemers die het verlof opnamen bij BCG zes kersverse vaders. BCG geeft desgevraagd aan dat de verlofregeling ook bedoeld is om meer diversiteit onder de partners te bewerkstelligen. Want hoewel er bij veel consultancybedrijven in de juniorposities evenveel mannen als vrouwen werken, worden de topfuncties nog altijd grotendeels door mannen bekleed.

Over het artikel

‘Nieuw wapen consultants in strijd om talent: kersverse ouders halfjaar betaald vrij’ werd onderzocht en geschreven door Edwin van der Schoot en Martijn Pols voor Het Financieele Dagblad.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Meer vrouwen? Pas dan ook organisatiestructuren aan

Ze zijn er niet, wordt vaak gezegd door werkgevers als ze worden gewezen op het lage aandeel vrouwen in de organisatie. Maar met alleen meer vrouwelijke IT’ers willen en werven,…
Online Payment Platform

Hoe veranker je diversiteit en inclusiviteit binnen de organisatie?

Veel organisaties hebben diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel staan. Er zijn alleen maar weinig bedrijven waarbij het lukt om deze thema’s echt te embedden in hun bedrijfscultuur. Om…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Hoe creëer je een familievriendelijke bedrijfscultuur?

Hoe kan de overwegend mannelijke en witte digitale sector diverser en inclusiever worden? In dit artikel: het creëren van een familievriendelijke bedrijfscultuur. Succesvolle techbedrijven delen praktische tips en best practices.