VHTO
Frontrunner Frontrunner

Hoe krijgen we meer vrouwen in bèta, techniek en IT? 5 lessen

Willen we meer vrouwen in technische rollen, dan hebben we de steun van mannelijke bondgenoten nodig. Het is een van de lessen die Sahar Yadegari leerde in haar eerste jaar als directeur van VHTO Expertisecentrum Genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. In deze blog beschrijft ze de vijf lessen die ze leerde in haar eerste jaar.

Hoe vergroten we de participatie van vrouwen in bèta, techniek en IT? Natuurlijk zijn er de bekende oorzaken uit wetenschappelijk onderzoek, zoals het gebrek aan rolmodellen of genderbias op de werkvloer. Directeur Sahar Yadegari van VHTO leerde in haar eerste jaar als directeur van de stichting ook vijf lessen die minder bekend zijn ofwel onverteerbaar blijven. Ze schrijft erover in een blog.

Willen we echt een meer divers samengestelde technieksector, dan moeten we ook meer sleutelen aan het gedrag en de houding van de omgeving, in plaats van aan de vrouwen.

Sahar Yadegari, Directeur VHTO
Bron: VHTO. Fotograaf: Liesbeth Dingemans

Lessen

Een van die lessen die ze leerde is bijvoorbeeld dat we niet alleen vrouwelijke rolmodellen, maar ook mannelijke bondgenoten nodig hebben. Dat zijn mannen die begrijpen wat hun bevoorrechte positie hen tot nu toe heeft gebracht en hoe zij kunnen zorgen dat andere individuen die even gekwalificeerd zijn, dezelfde kansen krijgen als zij.

Een andere onverteerbare les is dat het idee van de wiskundeknobbel niet weg te krijgen is uit de Nederlandse huiskamers, op de crèches en in de klaslokalen. De gevolgen van deze kolossale misvatting zijn niet alleen triest op een individueel niveau, maar ook heel kostbaar voor de samenleving; het potentieel wat daarmee onbenut blijft, is gigantisch.

Ondanks dat dit beeld blijft hangen in de huiskamer, is het gelukkig geen natuurwet dat de participatie van techniek en IT in Nederland zo ver achterblijft bij andere landen. Dat steeds meer meisjes op de havo en vwo een exact profiel kiezen, is daar het bewijs van.

Wat ze ook leerde is dat vrouwen die nu in de techsector beginnen dat doen met het idee dat vrouwenemancipatie is voltooid. Soms komen ze toch op de werkvloer vooroordelen tegen, in de vorm van twijfel aan hun deskundigheid. Die ervaring kunnen ze moeilijk rijmen met het idee dat er toch gelijkheid zou zijn en hebben ze niet de taal om te duiden wat er gebeurt.

En misschien wel de belangrijkste les is dat we ons niet meer alleen moeten focussen op het overhalen van meisjes om voor exacte vakken of studies te kiezen. Willen we echt een meer divers samengestelde technieksector, dan moeten we ook meer sleutelen aan het gedrag en de houding van de omgeving in plaats van aan dat van de vrouwen. Fix the system, not the girls.

Over VHTO

VHTO zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT te vergroten. Dit doen ze vanwege kansengelijkheid voor meisjes en vrouwen, economische kansen voor de samenleving en voor betere technologieën voor onze samenleving.

D&I content voor de Taskforce?

Heeft jouw bedrijf een inspirerend Diversiteit & Inclusie (D&I) artikel, best practice, onderzoek, video, tool etc en wil je daar graag meer zichtbaarheid aan geven? Vul onderstaand formulier in en wij plaatsen het op de Taskforce D&I website. Op deze manier bieden wij meer publiciteit voor jouw bestaande D&I initiatieven.

Gerelateerde artikelen

Equalture

13 voordelen van diversiteit op de werkvloer

De 13 vooroordelen van diversiteit, onderbouwd met onderzoek en statistieken door Equalture.
Forbes

Is AI gevaarlijk voor mensen met een beperking?

Nu steeds meer bedrijven AI gebruiken in hun HR-beleid, lopen mensen met een beperking het risico flink benadeeld te worden. Hoog tijd voor meer bewustzijn.
Deloitte

Bondgenoot voor vrouwen in tech

Nog steeds zitten er maar weinig vrouwen op leidinggevende posities in de technologiesector. Als bondgenoot voor een collega kun je helpen daar verandering in te brengen. Bondgenootschap heeft bovendien nog…