MT/Sprout

Een veilige werkcultuur en de rol van de werknemer

Er komen steeds meer verhalen aan het licht van misstanden op de werkvloer. Een recent voorbeeld zijn de onthullingen van de publieke omroep. Vaak wordt hierbij gekeken naar de werkgever, maar ook de werknemers hebben hierin een rol. HR-strateeg Kirsten de Roo schreef een artikel voor MT/Sprout met als belangrijke boodschap: “Stop met zwijgen en praat met elkaar”.

Falend leiderschap?

Grensoverschrijdend gedrag en een angstcultuur binnen de tv-wereld, er wordt veel over gezegd en geschreven de laatste tijd. Dit thema speelt niet alleen bij de publieke omroep, maar ook binnen de overheid, bedrijfsleven en ziekenhuizen. Falend leiderschap wordt vaak gezien als boosdoener, maar de kwestie is complexer. Want hoe ontstaat dit, waarom worden bepaalde zaken niet besproken en wordt het soms niet onnodig groot gemaakt? De Roo geeft in het artikel haar kijk op grensoverschrijdend gedrag.

Verantwoordelijkheid werknemers

Wanneer is gedrag grensoverschrijdend? Dit beleven mensen op verschillende manieren. Het gaat om feiten versus beleving. Daarom is het volgens De Roo heel belangrijk dat je als werknemer ook zelf bespreekbaar maakt wat je beleving is en wanneer je iets als onprettig ervaart. Dan kan het gedrag ook daadwerkelijk worden aangepakt en het voorkomt dat problemen escaleren.

Angst voor represailles en groepsdruk kunnen belemmeringen vormen voor mensen om zaken bespreekbaar te maken.

Blijf in gesprek

De directie heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. Zij moeten goed leiderschap laten zien en klachten en signalen serieus nemen. Achterhaal wat er speelt en wat er nodig is om het op te lossen. Blijf in gesprek gaan met elkaar, ook de leidinggevende en hun medewerker(s).

Creëer een cultuur waarin mensen elkaar durven aan te spreken en zorg dat managers weten hoe hun leiderschap wordt ervaren. “Maak zaken niet normaal die niet normaal zijn en maak zaken die normaal zijn niet abnormaal”.

Over het artikel

‘Een veilige werkcultuur is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever’ is geschreven door Kirsten de Roo voor MT/Sprout.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Een veilige werkcultuur is méér dan een protocol

Het tegengaan van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer is één van de grote uitdagingen van deze tijd. Hoe ga je hier als organisatie mee aan de slag?
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Een veilige, inclusieve werkcultuur: zorg dat je problemen op tijd signaleert

Hoe kan je ongewenste omgangsvormen op het werk voorkomen? Bibi Schmidt, oprichter van Blue Feniks legt de effecten uit van op tijd signaleren en geeft tips.