T-Systems

D&I in de praktijk met rolmodel Emily Glastra van T-Systems

Op Internationale Vrouwendag 2023 geeft Emily Glastra diversiteit een gezicht als rolmodel van de Equals campagne voor meer vrouwen in tech. Als algemeen directeur van T-Systems en voorzitter van branchevereniging NLdigital zet ze zich in voor meer diversiteit in de IT-sector. “Ik wil voor de nieuwe generatie meiden en vrouwen het rolmodel zijn dat ik vroeger miste”.

Als klein meisje was Emily Glastra al gefascineerd door techniek. Geboren in Amsterdam ging ze regelmatig zondagmiddag met haar ouders en zus naar de Aalsmeerbaan bij Schiphol, vliegtuigen kijken. Ze wist toen één ding heel zeker: later word ik piloot. Daarom koos ze wiskunde A, B en natuurkunde in haar vakkenpakket. Toen bleek dat de keuring bij KLM duizend gulden kostte, ging de 16-jarige Glastra voor plan B: het leger in. Ze schreef zich in bij de marineluchtvaartdienst, omdat ze wist dat een pilotentraining onderdeel was van dat programma. Via de eerste officierstest rolde ze erin, maar strandde uiteindelijk bij de 8e van 10 keuringen.

Ik wil voor de nieuwe generatie meiden en vrouwen het rolmodel zijn dat ik vroeger miste.

Emily Glastra, Algemeen directeur, T-Systems

Achteraf gezien had ze wel een rolmodel kunnen gebruiken, zegt ze. “Iemand die mij bij de hand had genomen. Ik kwam uit een arbeidersgezin en wist niet zo goed hoe alles werkte. Als ik duizend gulden had kunnen sparen of lenen om binnen te komen bij KLM, had ik hier nu misschien niet gezeten.” Toch heeft ze absoluut geen spijt van haar succesvolle carrière pad dat is gevormd door de fascinatie voor vliegen en techniek uit haar kinderjaren.

Een vliegende start

In het jaar 2000 begon Glastra haar carrière bij IBM, een bedrijf dat toen al veel bezig was met diversiteit. “Ik heb me daar zakelijk en persoonlijk kunnen ontwikkelen, als leider en als vrouw.” Daarna koos ze voor het ondernemerschap (7 jaar ondernemer geweest en bedrijf verkocht) en in 2013 maakte ze de overstap naar Microsoft, waar ze zes jaar aan de top stond als directeur public sector. In 2022 maakte ze de stap naar T-Systems Nederland. Als algemeen directeur van het bedrijf (onderdeel van Deutsche Telekom) is het haar missie om de technische dienstverlening beter aan te laten sluiten bij de business kant.

Om dat te bereiken is volgens haar niks minder dan een cultuuromslag nodig. Lachend: “Laat dat nou precies zijn waar je mij ’s nachts voor wakker kunt maken.” Volgens Glastra vraagt deze tijd om een nieuwe denkwijze en een andere manier van samenwerken – zowel met de markt als met klanten. “Met de snelheid waarop digitalisering plaatsvindt, wordt diversiteit alleen maar noodzakelijker. Het is heel simpel: we hebben meer vrouwen nodig!”

Diversiteit en inclusie bij T-Systems: hoe staat het ervoor?

  • Aantal medewerkers: 300
  • Waarvan 19% vrouw, 81% man
  • Management Team: 60% vrouw, 40% man
  • Leiderschaps community: 30% vrouw, 70% man
  • Nationaliteiten: 20

Gender diversiteit bij T-Systems NL, januari 2023

Diversiteitsdoelen

Glastra: “Qua diversiteit heeft T-Systems zeker nog werk te doen. Voor een technisch bedrijf scoren we gemiddeld met 19 procent vrouwen. Maar ik vind er wel wat van dat dat gemiddelde in de technische sector zo laag ligt. Wij streven naar het doel van 23 procent vrouwen in januari 2024.” Om dat doel te halen benadrukt Glastra dat het niet alleen om KPI’s draait, maar juist om houding en gedrag op de werkvloer; over hoe je met elkaar omgaat.

“Ik heb als vrouw gemerkt dat ik het heel belangrijk vind dat ik me wel prettig voel in een door mannen gedomineerde omgeving. Ik wil vrouwen in onze organisatie een zachte en veilige landing geven. Door flexibiliteit te benadrukken en ruimte te maken voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Ook herschrijven we onze vacatureteksten, zoeken we naar meer dan alleen technische vaardigheden en maken we ruimte voor dialoog. Dat komt uiteindelijk iedereen in het bedrijf ten goede.”

Met de snelheid waarop digitalisering plaatsvindt, wordt diversiteit alleen maar noodzakelijker. Het is heel simpel: we hebben meer vrouwen nodig!

Emily Glastra

Diversiteit gaat naast persoonlijke groei en een prettige werksfeer voor Glastra ook over lef tonen. “Ik heb een heel nieuw MT neergezet en ervoor gewaakt dat we daar niet allemaal kopietjes van mijzelf gaan neerzetten. Daar schieten we simpelweg niks mee op! Ik wil juist mensen met een heel ander leiderschapsprofiel. Ik wil mijn team en mijzelf echt uitdagen, uit de comfortzone gaan. Dat is spannend, maar het is nodig omdat deze tijd dat van ons vraagt.”

Hoe kijk je als kersverse voorzitter van NLdigital naar diversiteit in de tech-sector?

“Het doel van branchevereniging NLdigital is 50 procent vrouwen in de IT-sector in 2030. Dat doel is haalbaar als we een aantal zaken drastisch veranderen. Nu zijn er heel veel versnipperde partijen en initiatieven. Ik heb minister Adriaansens in februari het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT’ers overhandigd, waarin we oproepen om al die initiatieven samen te voegen. Neem onderwijs: het is tijd om van het primair, middelbaar en hoger onderwijs een domein te maken als we echt impact willen. Dat is urgent: het personeelstekort in de technische sector is nu al enorm en wordt de komende jaren alleen maar groter. Als er gendergelijkheid in de IT sector zou zijn, hadden we dit probleem nu niet gehad. We moeten de transitie naar meer vrouwen in de IT dus versnellen en opschalen. Dat is nu nodig, daar ga ik voor.”

“Het is daarbij noodzakelijk dat bedrijven bepaalde vooroordelen in de prullenbak gooien”, zegt Glastra. “Het betekent dat je niet alleen mensen moet aannemen die lijken op de rest van het bestuur, namelijk mannelijk, wit en technisch onderlegd.” Andersom ziet ze dat veel vrouwen denken dat IT alleen maar heel technisch en complex is. “Er zijn juist heel veel creatieve, niet-technische functies te vergeven, denk aan personeelsbeleid of marktsegmenten analyseren. De vooroordelen en stereotypes werken dus twee kanten op en werken elkaar tegen. We hebben goede campagnes nodig die mensen hier bewust van maken en deze patronen doorbreken.”

Deze Internationale Vrouwendag ben jij het gezicht van de rolmodellencampagne van Equals voor meer vrouwen in tech. Voel je je een rolmodel?

“Het is grappig, op een gegeven moment word je wakker en dan ben je opeens een rolmodel. Terwijl ik me misschien wel meer rolmodel voelde toen ik op m’n 16e een pilotentest deed. De taak is belangrijk en neem ik serieus; inspiratie en kennis doorgeven. Mijn belangrijkste boodschap is dat het niet alleen maar draait om IQ. Als je als vrouw in de techniek wilt slagen gaat het om persoonlijke ontwikkeling; durf ik mijzelf te zijn, durf ik vrouw te zijn?

Laatst was ik op een verjaardag en toen vertelde een jongedame dat ze twijfelde tussen een studie Toerisme of ICT. Zonder enige twijfel adviseerde ik haar voor ICT te gaan. Want als je dat van jongs af aan in the pocket hebt kan je overal aan de slag en heb je baanzekerheid. Het is de psychologie van de nieuwe wereld! Ik zag haar ogen glinsteren en wist, zij gaat ervoor. Missie geslaagd, denk ik dan.”

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Diversiteit & Inclusie: het belang van rolmodellen

Voorbeelden van succesvolle vrouwen of minderheden die werken bij techbedrijven kunnen zorgen voor een meer diverse instroom. Hoe kun je dit als bedrijf ondersteunen? Bedrijven en experts delen praktische tips…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Hoe behoud en bevorder je divers en vrouwelijk talent?

De Taskforce Diversiteit & Inclusie (D&I) van NLdigital onderzoekt gedurende een jaar hoe de overwegend mannelijke en witte digitale sector...
VHTO
Frontrunner

Hoe krijgen we meer vrouwen in bèta, techniek en IT? 5 lessen

Willen we meer vrouwen in technische rollen, dan hebben we de steun van mannelijke bondgenoten nodig. Het is een van de lessen die Sahar Yadegari leerde in haar eerste jaar…