Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven over diversiteit en inclusie? Meld je aan voor onze mailings en krijg nieuwe artikelen direct in je mailbox!

 •  *
 •  *
 •  *
 •  *

De zeven extra vinkjes

Psycholoog Thijs Launspach vindt dat we vaker moeten praten over ongelijkheid en privilege. De zeven vinkjes die auteur Joris Luyendijk in zijn bestseller op een rij zette, vindt Launspach daarvoor te beperkt. Hij komt daarom met nog eens zeven kenmerken van mensen die in onze maatschappij een streepje voor hebben.

Joris Luyendijk formuleerde in zijn boek ‘De zeven vinkjes’ zeven kenmerken die iemands kansen op succes aanzienlijk vergroten. Af te vinken zijn daarbij: man, wit, hetero, vwo-diploma, universitair diploma, minstens één hoogopgeleide (en/of welgestelde) ouder, minstens één in Nederland geboren ouder.

Relevante hokjes

Psycholoog Thijs Launspach vindt deze lijst incompleet en zet nog eens zeven vinkjes die – zeker op de werkvloer – voor ongelijkheid zorgen op een rij. Hij zegt over deze nieuwe lijst: “Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen.”

 1. Uiterlijk – aantrekkelijke mensen worden als slimmer en aardiger gezien en krijgen daardoor meer kansen.
 2. Fysieke gezondheid – mensen met een gezond lijf hebben meer tijd en energie om te presteren.
 3. Mentale gezondheid – mensen die mentaal fit zijn, zijn bevoorrecht omdat ze niet met mentaal lijden hoeven om te gaan.
 4. Intelligentie – intelligente mensen hebben het over het algemeen makkelijker in het leven.
 5. Extravert – mensen die sociaal vaardig zijn plukken daar de vruchten van bij onder meer netwerken en sollicitatiegesprekken.
 6. Emotioneel stabiel – een rustige, stabiele basis maakt het makkelijker op werkgebied dan een neurotisch(er) gestel.
 7. Werkdrift – iemand die graag hard werkt, heeft het makkelijker op de werkvloer dan een chaoot met een wat luiere inborst.

Over het artikel

‘Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen’ werd onderzocht en geschreven door Thijs Launspach voor Algemeen Dagblad.

Gerelateerde artikelen

NRC

Bonus voor voltijd werk gaat niet alle vrouwen motiveren

Vrouwen die minder gaan werken als ze kinderen krijgen, blijven dat vaak zo doen. Ook als de kinderen ouder en zelfstandiger zijn. Het beleid om deze groep vrouwen te stimuleren…
Forbes

Het welzijn van werknemers na COVID-19

Het stressniveau van werknemers is na COVID-19 tot ongekende hoogte gestegen. Dat beïnvloedt zowel hun mentale gezondheid als hun productiviteit. Het is nu aan werkgevers om te investeren in welzijn…
Tech.eu

Weg met de genderkloof in tech

Het is een enorm probleem in de tech-sector: vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd, in het bijzonder in leiderschapsrollen. Wat zijn de barrières die de genderkloof in stand houden? En hoe kunnen…