De zeven extra vinkjes

Psycholoog Thijs Launspach vindt dat we vaker moeten praten over ongelijkheid en privilege. De zeven vinkjes die auteur Joris Luyendijk in zijn bestseller op een rij zette, vindt Launspach daarvoor te beperkt. Hij komt daarom met nog eens zeven kenmerken van mensen die in onze maatschappij een streepje voor hebben.

Joris Luyendijk formuleerde in zijn boek ‘De zeven vinkjes’ zeven kenmerken die iemands kansen op succes aanzienlijk vergroten. Af te vinken zijn daarbij: man, wit, hetero, vwo-diploma, universitair diploma, minstens één hoogopgeleide (en/of welgestelde) ouder, minstens één in Nederland geboren ouder.

Relevante hokjes

Psycholoog Thijs Launspach vindt deze lijst incompleet en zet nog eens zeven vinkjes die – zeker op de werkvloer – voor ongelijkheid zorgen op een rij. Hij zegt over deze nieuwe lijst: “Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen.”

  1. Uiterlijk – aantrekkelijke mensen worden als slimmer en aardiger gezien en krijgen daardoor meer kansen.
  2. Fysieke gezondheid – mensen met een gezond lijf hebben meer tijd en energie om te presteren.
  3. Mentale gezondheid – mensen die mentaal fit zijn, zijn bevoorrecht omdat ze niet met mentaal lijden hoeven om te gaan.
  4. Intelligentie – intelligente mensen hebben het over het algemeen makkelijker in het leven.
  5. Extravert – mensen die sociaal vaardig zijn plukken daar de vruchten van bij onder meer netwerken en sollicitatiegesprekken.
  6. Emotioneel stabiel – een rustige, stabiele basis maakt het makkelijker op werkgebied dan een neurotisch(er) gestel.
  7. Werkdrift – iemand die graag hard werkt, heeft het makkelijker op de werkvloer dan een chaoot met een wat luiere inborst.

Over het artikel

‘Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen’ werd onderzocht en geschreven door Thijs Launspach voor Algemeen Dagblad.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Leeftijdsdiversiteit: vijf generaties op de werkvloer

Hoe zorg je dat verschillende generaties elkaar niet tegenwerken op de werkvloer, maar juist versterken? Hoog tijd voor generatiemanagement: een frisse en inclusieve blik op leeftijdsdiversiteit.
Harvard Business Review

Kaste als factor in diversiteit en inclusie

De meeste inspanningen rondom diversiteit en inclusie richten zich op gender, afkomst en geaardheid. Maar bedrijven moeten zich ook bewust zijn van kaste. Onderzoekers formuleerden daarom vier stappen waarmee bedrijven…
Harvard Business Review

Neurodiversiteit en discriminatie op de werkvloer

Mensen met een neurodivergent brein worden als ‘anders’ beschouwd, en dat brengt onwetendheid, vooroordelen en discriminatie met zich mee. De oplossing? Een echt inclusieve werkvloer waarin ieder individu tot zijn…